Милица Дачић
Društvo Politika

СТВАРАЊЕ ПОВОЉНОГ ПОСЛОВНОГ ОКРУЖЕЊА

НАРОДНА ПОСЛАНИЦА МИЛИЦА ДАЧИЋ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРИВРЕДНИМ ДРУШТВИМА

Познато је да Република Србија уређује и обезбеђује јединствено тржиште, правни положај привредних субјеката и систем обављања појединих привредних и других делатности. У том смислу, измене и допуне Закона о привредним друштвима које су биле на дневном реду на седници Народне скупштине Србије од нарочитог су значаја за стварање повољног пословног окружења, за развој привредних активности и и пословање свих привредних субјеката на територији наше државе, рекла је народна посланица Милица Дачић.

– Ми смо 2017. године усвојили Преговарачку позицију за поглавље 6. Право привредних друштава, где се Србија обавезала да ће преузети у свој правни систем правне тековине ЕУ из области корпоративног права. Да смо успешни у овом послу потврђује и последњи извештај Европске комисије о напретку Србије у области економије, где је посебно истакнуто да смо захваљујући изузетном расту у периоду пре избијања саме кризе, успели да знатно ублажимо последице короне. Измене о којима данас говоримо ће утицати на заштиту права и побољшање положаја мањинских чланова акционара привредног друштва, а свакако и на унапређење позиције Србије на Doing Bussines листи – рекла је Милица Дачић, на седници Скупштине Србије, у среду, 10. новембра.

Према њеним речима, још једна важна новина у овом предлогу је што се уводи судска заштита оних лица чије су адресе становања без њиховог знања и сагласности пријављене и у Регистру привредних субјеката регистроване као адресе становања привредних друштава и предузетника: 

– Наиме, како се поступак регистрације заснива на начелу “формалности” у којем регистратор није овлашћен да испитује да ли у моменту подношења регистрационе пријаве постоји основ за коришћење простора у коме је седиште привредног субјекта? Сведоци смо да је повећан број представки грађана које указују на проблеме које имају са јавним извршитељима и јавним предузећима зато што су њихове адресе “злоупотребљене” и користе се као фиктивна пословна седишта, тако да је ово предложено решење  добро, као што је исправно да је поступак по тужби за брисање регистроване адресе седишта хитан.

Поред оваквих законодавних решења којима Народна скупштина даје пун допринос развоју повољног пословног амбијента у Србији, Дачићева сматра да је од нарочитог значаја што је Влада усвојила Стратегију развоја тржишта капитала за период од 2021. до 2026. године и што је по први пут такав стратешки документ усвојен.

– Али, оно што ме посебно радује је да се тренутно ради на Стратегији развоја стартап екосистема за период од 2021. до 2026. године која, између осталог, треба да допринесе привредном расту, заснованом на економији знања, повећању извоза и расту бруто домаћег производа. Управо је зато врло битно што је Србија последњих година уложила велики напор да оснује и оснажи научно технолошке паркове, као институције које олакшавају стартапима почетне године пословања. А стартапи су само један од механизама бробе Србије да ухвати корак са Четвртом индустријском револуцијом. Ово је област у којој Србија, да би стигла неке светске токове, мора да трчи маратон, с тим што на самом почетку трчи спринт и онда наставља даље. Међутим, истакла бих да Србија од 2012. године трчи маратон на многим пољима, па тако данас у Србији није вест када се отвори нова фабрика. Данас у Србији није вест ни када је укупан прилив страних инвестиција у периоду од јануара до октобра ове године премашио три милијарде и сто четрдесет милиона евра, јер су Александар Вучић и Српска напредна странка навикли грађане да будемо сваке године све бољи у овој области – нагласила је Милица Дачић.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.