Aktuelno Društvo

ŠUMSKA STAZA ZDRAVLJA NA JELICI – PRAVI IZBOR ZA POVRATAK PRIRODI

OTKROVENJE ZA PLANINARE IZ RAZLIČITIH DELOVA SRBIJE

Planina Jelica, nadomak Čačka, dobila je šumsku stazu zdravlja od manastira Ježevica do vrha same planine. Ona je opremljena putokazima za pešake i bicikliste, a iza ovog veoma korisnog i zanimqivog projekta stoje meštanke Ježevice koje su se okupile u Udruženju „Evgenija“, odlučne u nameri da ožive svoje selo iz koga je mnogo ljudi otišlo put urbanih sredina.

Ježevičanke imaju ideju da predivnu prirodu svoga sela podele sa drugima, pa su se tokom prošle i ove godine intenzivnije bavile aktivnostima koje promovišu sve blagodeti koje je majka priroda podarila Ježevici, ali i okolnim podjeličkim selima – Banjici, Lipnici i Rajcu. Posvećeno su radile na popularizaciji zdravih stilova života, stavljajući u prvi plan stazu zdravlja koja se proteže od manastira Ježevica do vrha Jelice.

Nataša Vujašević, meštanka Ježevice i potpredsednica udruženja “Evgenija”, idejni je tvorac ekološke staze preko planine Jelice, koju su podržale vredne Jeličanke, medju kojima su profesorke, radnice i domaćice… Ona ističe da su lepote planine Jelice još uvek nedovoljno poznate i da bi u narednom periodu trebalo češće govoriti o njima, kako bi se potencijali ovog izuzetnog bisera prirode bolje iskoristili. Sada, kada je pretežni deo staze zdravlja obeležen putokazima, a posebno u situaciji kada nas je pandemija korone uglavnom primorala da potpuno promenimo stil života, idealno mesto za aktivni jednodnevni odmor u prirodi je upravo Ježevica sa svojim ravničarskim, brdsko-planinskim i planinskim krajolikom.

-U uslovima kada smo prisiljeni da se distanciramo jedni od drugih, staza zdravlja je možda pravo mesto da se čovek otrgne od jednolične svakodnevice i vrati prirodi. Staza je stabilna i nema nekih većih uspona, pa je veoma pogodna za ljude koji nisu u kondiciji, kao i razne pešačke ture edukativnog karaktera. Za sada je najčešće koriste članovi planinarskih društava iz različitih krajeva Srbije. U oktobru smo imali planinare iz beogradskog “Železničara”, koji su poneli odlične utiske sa Jelice. Dolaze nam i djaci koji uživaju u svemu onome što ovde mogu da vide, počev od ravničarskog dela našeg sela, gde ih put vodi pored šljivika, kukuruzišta, pa do brdsko-planinskih predela, gde uživaju u čarima gotovo netaknute prirode – kaže Nataša, dodajući da je upravo sada u toku sezona lova, pa je preporučljivo da se ne planiraju pešačke ture stazom zdravlja nedeljom, sve do kraja februara.

EKO-STAZA IMA STANDARDNE PUTOKAZE, DOGODINE I ELEKTRONSKA MARKACIJA

Eko-staza od manastira Ježevica do Grujinih livada i vrha Jelice iznosi 16,5 kilometara. U saradnji sa Planinarskim društvom “Kablar”, oko 80 odsto njene putanje obeleženo je osnovnom planinarskom markacijom. Još uvek nisu obeleženi samo poprečni putevi za šetnju i rekreaciju, koji skraćuju samu stazu na deonice od pet, osam i deset kilometara, u skladu sa fizičkom kondicijom šetača i planinara.

-Planina Jelica je za sada neistražena i naši gradjani nisu upoznati sa svim njenim lepotama i čarima koje ona nudi. Ona je, pre svega, oaza kiseonika i zelenila, prijatna je za odmor i šetnju. Jedna od naših ideja je i formiranje izletišta na planini Jelici, tačnije na Grujinim livadama, odakle se pruža fantastičan pogled na grad Čačak i okolinu, čime bismo omogućili da naše porodice, prijatelji, djaci i svi oni koji žele da se vrate prirodi mogu da se prošetaju i uživaju u njenim blagodetima – čistom vazduhu, lepoti i tišini. Velika prednost je to što je naše selo udaljeno samo desetak kilometara od Čačka. Izletište bi bilo interesantno i za žitlje Kraljeva i okoline, jer nije mnogo udaljeno od njihovog grada. Pored toga, imamo ideju da napravimo i stazu za planinski biciklizam, koja bi išla od “Gradine”, arheološkog nalazišta na Jelici, pa sve do Troglava sa prelepim pogledom na Dragačevo i moravsku dolinu – objašnjava Nataša Vujašević.

Akcija čišćenja reke

Planina Jelica je uskoro biti opremljena i najmodernijim digitalnim putokazima. Kako ističe potpredsednica Udruženja “Evgenija”, stazu će u narednoj godini obeležiti licencirani inženjeri, tako da će ona dobiti najsavremenije elektronske putokaze za pešake, planinski biciklizam i manje izletište na vrhu planine.

VREME JE DA GRUJINE LIVADE POSTANU IZLETIŠTE!

Ježevica ima oko 1.200 stanovnika. U poslednjih desetak godina i u ovom selu je prisutan trend odlaska mladjih žitelja na školovanje, koji se kasnije u velikom broju odlučuju da žive i rade mahom u Beogradu ili inostranstvu. Članovi Saveta MZ Ježevica i članice Udruženja “Evgenija” nastoje da zaustave trend odlaska mladih iz sela i da svojim idejama i aktivnostima pokrenu jednu sasvim novu priču, u kojoj će mnogi pripadnici mladjih generacija pronaći motiv da ovde ostanu i grade svoja porodična gnezda, ali istovremeno i da zainteresuju one, koji su odavde otišli u potrazi za “boljim” životom, da se vrate na svoja ognjišta.

Kako ističe Katarina Spasojević, predsednica Saveta MZ Ježevica, na vrhu liste prioriteta njihovog sela se nalazi očuvanje životne sredine i razvoj seoskog turizma.

– Još osamdesetih godina prošlog veka, u našem selu su postojala domaćinstva, koja su bila kategorisana da primaju goste. I pored dobrih početaka, seoski turizam nije zaživeo. Osim toga, u istom periodu je postojao i projekat za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na Grujinim livadama, koji bi predstavljao inicijanu kapislu za razvitak seoskog turizma na području podjeličkih sela. Sada pokušavamo tu priču ponovo da pokrenemo, kako bismo stvorili bolje uslove za život u Ježevici i okolnim selima. Našu ideju smo predočili nadležnima u Gradu i time pokrenuli inicijativu da se na Grujinim livadama formira izletiše koje bi imalo ski-stazu, dečje odmaralište i planinarski dom. Za početak je dovoljno da se na tom prostoru postave stolovi, klupe i korpe za odlaganje smeća, kako bi ljubitelji prirode mogli da se odmore nakon pešačkih tura – kaže Katarina Spasojević.

Kako navode naše sagovornice, pretežni deo meštana Ježevice se bavi poljoprivredom, pa bi zdrava hrana mogla da predstavlja razlog više da se u ovom selu obezbede bolji uslovi za razvoj seoskog turizma. Ježevičanke su vrsne domaćice i pripremaju vrlo ukusna jela, tako da bi svaki putnik-namernik bio odlično prihvaćen i ugošćen u njihovom selu.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.