Aktuelno Obrazovanje

SUTRA ŠTRAJK PROSVETARA

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u jednodnevni štrajk, u petak, 31. marta, jer nisu ispunjene sve odredbe Sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan 24. aprila 2015. godine. Tog dana, u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, neće biti nastave, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
DSCN5626– Mi smo se zalagali za platne razrede koji će uneti pravdu u raspodeli državnog novca. Ne može ona biti apsolutno pravedna, ali svakako može ujednačena. Ako je teško, da bude podjednako teško svima. Vlada razmatra uvo|enje platnih razreda isključivo u državne službe. Dakle, ne za javna preduzeća, već samo za prosvetu, zdravstvo, bezbednost – policija i vojska i oni koji rade u lokalnim samoupravama. Mi smo protiv toga, niti smo se za to zalagali, niti smo se o tome dogovarali, jer takvi platni razredi ne bi mogli da ispune Sporazum u kome se kaže da će platni rtazredi popraviti materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju. Mi želimo da ozbiljno razgovaramo o ozbiljnim stvarima sa ozbiljnim ljudima – naglasila je Jasna Janković, predsednica Unije SPRS i dodala da će u petak, 31. marta, biti obustavljen rad, kao opomene za ono što se nije desilo prethodne dve godine, ali i kao jasan znak da vode računa o tome šta se za te dve godine desilo i koliko će takvih problema još biti. Ona je istakla da prosvetni radnici traže da se dogovore i da se problemi rešavaju.

Vladimir Adžić, predsednik Sindikata obrazovanja Čačak podsetio je da je priča velikog štrajka završena potpisivanjem Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, izme|u Vlade sa jedne strane i četiri reprezentativna sindikata sa druge strane. Na osnovu onoga šta je konkretno umanjeno prosvetnim radnicima, srpskom učitelju, nastavniku, za ove dve godine, a šta vraćeno, može se zaključiti da plata nije vraćena na nivo iz 2014. godine ni u nominalnom iznosu, već za to nedostaje 0,8 odsto, rekao je Adžić.
– S obzirom na to da je inflacija u ove dve godine bilaoko pet odsto, pokazuje se da je ispravan stav USPRS da je plate u decembru 2016. trebalo povećati 12 odsto, da bi govorili o bilo kakvom realnom povećanju plata. Zbog toga su zahtevi Unije SPRS od Vlade Republike Srbije sledeći: isplata 15.000 dinara za tri Svetosavske nagrade predvi|ene potpisanim Sporazumom, isplata 15.000 dinara iz ušteda predvi|ene potpisanim Sporazumom koje su ostvarene u našem sistemu smeštanjem tehnoloških viškova i potpisivanje Protokola sa Vladom o povećanju zarada od aprila 2017. godine za šest odsto – naveo je Adžić.
Izbori raspisani za predsednika Republiek Srbije, zakazani za 2. april, bez obzira na njihov ishod, svakako će doneti i novu Vladu Srbije, podsetio je predsednik SOČ-a, objašnjavajući zašto štrajk organizuju baš sada.
– Od novog predsednika Srbije očekujemo da posreduje u rešavanju spora koji je nastao zbog neispunjavanja Sporazuma. Od nove Vlade očekujemo da obrazovanje i prosvetu postavi na listu svojih prioriteta, da suštinski, a ne deklarativno menja odnos prema prosveti, da se o svim promenama u obrazovnom sistemu konsultuje sa nastavnicima praktičarima – istakao je Vladimir Adžić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.