Uncategorized

СВЕ МАЊЕ МЛАДИХ ПЧЕЛАРА

На редовној Скупштини Удружења пчелара „Чачак“, одржаној недавно у свечаној сали Института за воћарство, усвојен је извештај о прошлогодишњем раду, као и програм рада Удружења за 2024. годину. Иако ово пчеларско удружење броји 153 регистрована члана, што у поређењу са неким ранијим периодом представља велики напредак, на седници је истакнуто, да ће приоритет у даљем раду бити увођење подмлатка у тајне пчеларења.

Редовна Скупштина Удружења пчелара „Чачак“

Удружење пчелара „Чачак“ је од 2014. године успело да повећа број кошница за 87 процената. Повећан је и број пчелара за 93 одсто, што представља значајан напредак. Ипак, њихова просечна старост износи 64 године, што сасвим јасно указује на потребу да се Удружење „подмлади“.

– Број чланова Удружења се повећава лагано, али дефинитивно, пандемија короне је много успорила тај процес, па нам је сада потребно време да поново заинтересујемо припаднике млађих генерација да почну да се баве пчеларењем. Ситуацију нам отежава и то што је пала цена меда на светском тржишту, тако да практично и нема откупа, што се, такође, неповољно одражава на заинтересованост људи да се посвете овом послу. Како често волим да кажем, пчеларство представља слободан простор за незапослене, јер са мало пара могу да стартују, са неких двадесетак, 30 или 50 кошница, што би могло да им обезбеди пристојне приходе. Пчеларство представља добру шансу, али ми годишње у Удружење учланимо највише од пет до седам младих пчелара, што је, свакако, недовољно. Отуда ће у наредном периоду наш главни задатак бити да анимирамо што више младих да се баве овим послом – рекао је проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак“.

У дворишту Института за пчеларе организована замена воска за сатне основе

Захваљујући локалној самоуправи, Удружење пчелара „Чачак“ је успело да реши проблем простора за рад. Кључеви од нових просторија у Улици цара Лазара бр. 33, уручене су им у августу прошле године, тако да пчелари сада имају сопствени простор у коме могу да се окупљају. Просторије још увек нису потпуно опремљене, обезбеђен је добар део намештаја, а све што недостаје биће набављено током ове године.

Заменик градоначелника Чачка Владан Милић је истакао да је пчеларство изузетно важна област пољопривреде и да је Град препознао интерес да редовно пружа подршку пчеларима.

– Пре седам, осам година покренули смо иницијативу да се уједине чачански пчелари. Тада су постојала четири пчеларска удружења и средства која су добијали морала су бити подељена међу њима. Од тих средстава, пчелари нису могли да виде неку већу корист, јер тако распарчана на мање износе нису могла покрити ниједну озбиљнију инвестицију. Захваљујући проф. др Стаменковићу, успели смо да их ујединимо, што је резултирало и обезбеђивањем просторија за њихов рад. Некада је Удружење пчелара „Чачак“ имало свој простор, али га је Град искористио за друге намене. Сада пчелари овог удружења поново имају адекватне услове за рад и та дугогодишња неправда је исправљена –  истакао је Милић.

    Владан Милић, заменик градоначелника Чачка и проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак“, пре почетка седнице

Проф. др Стаменковић је навео да је идеја о уједињењу свих чачанских пчелара „под једну капу“ 90 одсто реализована.

– Успели смо да ујединимо три удружења. Остала је само „Чачанска пчела“ чији чланови немају интерес и жељу да се уједине са нама, да сви заједно будемо једно удружење као што је то некада било. Сигурно би то побољшало наш рад, јер бисмо заједно могли да организујемо манифестације и јединствено наступамо на тржишту. Они не желе спајање удружења, тако да је то, за сада, остало неразрешено – објаснио је професор Стаменковић.

Након завршетка Скупштине Дамљан Драмлић, члан Извршног одбора СПОС-а, одржао је предавање о најважнијим активностима које се спроводе на пчелињаку током године. Део предавања је био посвећен и развоју пчелињих друштава током пролећа.

– Најбитније је да су пчеле у доброј кондицији, да су добро изимиле и да су здраве, а све остало зависи од временских прилика. Воћке су у пуном цвету, све су добро понеле. Кајсија је прецветала, али су пчеле искористиле пашу.

Сада су у пуном цвету шљива и крушка, а за који дан ће бити и јабука. Услови су веома повољни за развој пчелињих заједнца. Било је мразева, али за сада нису угрозили воће у вишим пределима.  А каква ће сезона бити, то не зависи од нас пчелара, већ искључиво од временских прилика. Ми смо увек оптимисти, али без обзира на то пракса је потврдила да је за пчеларе добра свака десета, а ретко свака пета и шеста година – рекао је за „Чачански глас“ Драмлић.

По завршетку седнице, пчелари су посетили нове просторије Удружења. За сада се тај простор користи за окупљања пчелара ради усаглашавања неопходних активности на пчелињацима и размене искустава, а у наредном периоду ће ту бити организоване и седнице Скупштине Удружења.

Удружење пчелара „Чачак“ је основано давне 1895. године и баштини веома богату традицију пчеларења.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.