Aktuelno Društvo

Свети Лука – дан када не смете да будете преки и нервозни, верује се да почиње време зиме и снегова

Данас је Свети Лука, апостол и јеванђелист, сведок Христових чудеса и пратилац апостола Павла. Српска православна црква обележава данас и Светог Петра Цетињског.

Свети Лука, апостол и јеванђелист, сведок је Христових чудеса и пратилац апостола Павла. Грк по рођењу, пре крштења незнабожац, по занимању лекар, био је изузетно образован, са великим даром за сликарство. 

Свети Лука, дан када не смете да будете преки и нервозни – верује се да почиње време зиме и снегова

Живописао је три иконе Богородице и иконе апостола Петра и Павла, због чега се сматра оснивачем хришћанског иконописа.

У хришћанској традицији сматра се аутором трећег од четири јеванђеља (Јеванђеље по Луки) и Дела апостолских.

И у дубокој старости наставио је да пише, путује и проповеда. У 84. години, мученички је пострадао за веру. У време цара Констанција његове мошти су пренете у Цариград. Верује се да имају исцелитељску моћ.

Празник је у нашем народу познат као Лучиндан и честа је крсна слава. Обично се каже: „иде Лука – ето вука“ или „Свети Лука – снег до кука“, најављујући зиму и снегове. Зато се ваља што пре припремити.

Према богослужбеном календару Српске православне цркве, овај дан није обележен као заветни, већ је као „црно слово“ сврстан у празнике од значаја за суштину Цркве.

Kао свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Поштује се и као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, лекара, фармацеута и болесника.

Обичаји и веровања

На Светог Луку концима се опасују торови да вукови не би давили стоку. У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан гата каква ће зима или година бити.

У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке и да, уколико је видите, то значи да Свети Лука моли Бога за нас.

Данас не смете да будете преки и нервозни јер је Свети Лука био благ и миран, увек је помагао људима.

Према народном веровању, данас ће се сазнати каква нас зима чека.

Успомена на Светог Петра Цетињског 

Српска православна црква слави данас и Светог Петра Цетињског, који је живео крајем 18. и почетком 19. века у Црној Гори. Митрополит и господар Црне Горе постао је 1782. године.

Био је познат по скромном и честитом животу, који је витешки посветио своме народу, борећи се да измири завађена племена и одбрани земљу од спољних непријатеља.

Његове мошти почивају у манастиру на Цетињу.

Извор: РТс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.