Društvo

ТЕЖАК ЖИВОТ ПОРОДИЦЕ ПАЈОВИЋ ИЗ МРШИНАЦА – НА ЛЕТО ДОБИЈАЈУ НОВУ КУЋУ

За Дејана Пајовића и његову седамдесетосмогодишњу мајку Слободанку из села Мршинци, уређење Жаочанског врела је остварење давнашњег сна. Са тог изворишта воду ће добити и Пајовићи. А шта тек за њих двоје значи обећање да ће следећег лета почети градња нове куће, које су добили од градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, приликом посете њиховом дому прошле недеље! 

Вода још никада није потекла у њиховом дворишту, а камоли у трошној кућици од десетак квадрата у коме Дејан живи са већ дуго година непокретном мајком. Ко зна колико је буради воде прошло преко његових, а раније руку мајке и покојног оца… Онда су их и комшије дотеравале у тракторској корпи.

А вода није једино што им недостаје. И оно мало ствари што имају – све је дотрајало у том кућерку трулих зидова. Поред ње је, у истом дворишту, још једна оронула кућа. Ни она није за употребу, јер кров само што се није потпуно урушио, па је сваки улазак у кућу опасност. Лоше је градње, па се ни темељ, каже четрдесетседмогодишњи Дејан, не може искористити. Обе куће градио је Дејанов отац пре више од 60 година.

Прича да је 16 година радио у Фабрици хартије, али је већ одавно остао без посла. Пре седам година Слободнака је, после прелома оба кука, остала непокретна. Сада њих двоје живе од мајчине пензије и новца који она добија за туђу негу и помоћ.

– Никада се ни код кога нисмо жалили, живимо како можемо… Одем у надницу, да помогнем када ме неко позове на неколико сати, али гледам да мајку не оставим дуго саму. Јер, ништа не може сама. Изјутра морам да јој наложим ватру, да јој дам инсулин четири пута дневно, да је нахраним… Не може ни до доктора да оде, већ долазе из Кућне неге када је потребно.  

Пајовићи су се бавили пољопривредом. Имају 46 ари земље, сејали су углавном пшеницу, али ове године ни то, већ су комшијама дали да користе ту парцелу. Слободанка је радила на земљи док се није разболела. Сада каже да јој је Дејан све, јер је ћерка, која је долазила и бринула о њој, умрла пре пет година. Без његове помоћи не би могла да живи. 

– Прво ћете добити воду. А за пола године имаћете пристојну кућу овде, у вашем дворишту, да се у старости мало одморите – обећао је старици градоначелник кога је о тешкој ситуацији Пајовића обавестио летос одборник Драган Штављанин .

– Дејан је долазио са Драганом, а онда смо их летос и посетили и видели да живе у тешким условима. Тада сам обећао да ћемо им помоћи. За неколико дана добиће, коначно, воду за пиће. Онда ћемо заједно са привредницима за ову породицу изградити монтажну кућу од око 60 квадратних метара, са купатилом, дневним боравком, кухињом и две мање собе. То ће бити завршено до јуна следеће године – обећао је градоначелник Тодоровић.

Дејан и Слободанка, захвални су због свега што је до сада градско руководство урадило за њих, још више због ове наде да ће летос и њих „сунце угријати“ у новом и уређеном дому.

Текст и фото: В. Т.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.