Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (фото: ТАНЈУГ)
Zdravstvo

Tиодоровић: Могуће пооштравање мера за оне који се враћају у земљу

Расте број новозаражених, данас заседа Кризни штаб

ИЗВОР: РТС

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 4.634.126 људи, а позитивне су 720.643 особе. Од последица болести преминуло је 7.108 особа, а проценат смртности је 0,99. У 16 часова седница Кризног штаба.

Tиодоровић: Могуће пооштравање мера за оне који се враћају у земљу

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (фото: ТАНЈУГ)

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић изјавио је да Кризни штаб заседа како би се проценила епидемиолошка ситуација и мере против коронавируса, наводећи да локдаун не долази у обзир, али да је могуће пооштровање мера за оне који се враћају у земљу.

Тиодоровић је казао да посебан ризик носе они који се враћају са летовања из Грчке, где на дневном нивоу број заражених превазилази више хиљада, али и из Црне Горе.

„Морамо применити неке мере већег опреза према онима који се враћају са мора, према онима који долазе из земаља где су се значајније погоршале прилике“, рекао је Тиодоровић на ТВ Прва.

Додао је да се то тиче и људи који пословно иду у регион или у земље Блиског истока.

Према његовим речима, због опуштања људи, било је за очекивати да ће и у Србији бити проблема.

„Имаћемо благо повећање које ће да указује на опрез, а са друге стране болнице нам се не пуне у великом броју. Нисмо у тешкој ситуацији“, казао је Тиодоровић.

Када је реч о хоспитализованима, Тиодоровић каже да у болницу долазе обично невакцинисани.

Неопходно је и да се обави вакцинација код деце старије од 12 година, каже Тиодоровић истичући да када је реч о трећој дози, требало би да буде неопходна за хроничне болеснике.

Тиодоровић, када је реч о школској години, каже да се већ размишља о организацији наставе те да ће основци до петог разреда ићи нормално у школу.

За старије основце, средњошколце и студенте пратиће се ситуација, каже Тиодоровић наглашавајући да су они најважнији као извор инфекције и да могу да угрозе старије.

На питање о обавезној вакцинацији, Тиодоровић је навео да вакцинација није питање демократије, већ цивилизације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.