Kultura

ТРИ НАГРАДЕ ЗА УМЕТНИЧКУ ГАЛЕРИЈУ «НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ» ОД ПОЧЕТКА ГОДИНЕ

– Уз «Борбину», Уметничка галерија из Чачка добила је награду Друштва историчара уметности Србије за Најбољу ауторску изложбу савремене ликовне уметности – 30. Меморијал Надежде Петровић и награду за (исту) Најбољу изложбу у 2020. години, Арт магазина, web часописа за савремену уметност.

Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ из Чачка од почетка 2021. године добила је неколико награда и признања која је сврставају у ред најзначајнијих културних установа у Србији.

– Ова признања су од  посебне важности, будући да се Галерија ,,Надежда Петровић” не налази у неком од  градова који се сматрају великим центрима културе у нашој земљи. Ипак, као установа тог типа континуирано заузима истакнуто место на културној мапи, не само Србије, већ и региона. Такође, узимајући у обзир специфичност ситуације и изазова са којим су се суочиле све  институције из области културе у минулој години, добијене награде представљају изузетну подршку за даљи рад – истиче директор ове установе културе Бранко Ћаловић.

Специјално признање од „Борбе“

Последња у низу од три награде које су припале Уметничкој галерији «Надежда Петровић» од почетка текуће године, уручена је у петак, 19. фебруара 2021, на свечаности приређеној у Дому војске Србије у Београду. Реч је о Специјалном признању за допринос култури, које је чачанској Галерији доделио часопис за културу ,,Борба”, поводом обележавања свог првог рођендана. Награда коју је Галерија добила, односи се на успешно реализоване изложбе у 2020. години. На свечаној додели, награду је примио директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић” Бранко Ћаловић, који је том приликом рекао:

Сарита Вујковић, селектор изложбе

– Посебно нам је задовољство што смо успели да програме реализујемо у овако отежаним околностима и још једном захваљујем свима који су нам пружили подршку, а удружењима и магазинима који прате програме из области културе желим да наставе да буду стуб наше културе и уметности, самим тим и нашег идентитета.

Lala-Raščić-performans-Gorgo

Драго нам је што се наш рад прати и што смо препознати као установа која својим програмским активностима даје допринос у области културе, превасходно, савременог стваралаштва, трудећи се да утка још неку нит у културни миље и употпуни оставштину за будућност.

И ово признање, као и друга, има посебан значај, јер осим, што скреће пажњу на културне прегаоце и подстиче установе и појединце, оно посредно даје и подршку уметницима и обавезује их на наставак истрајности и постигнућа.

Jusuf-Hadžifejzović

Подсећамо, током јануара ове године Уметничкој галерији «Надежде Петровић» је уручена еминентна награда Друштва историчара уметности Србије за Најбољу ауторску изложбу савремене ликовне уметности – 30. Меморијал Надежде Петровић: „На југ, на југ! Идемо на југ!“ ауторке Сарите Вујковић, коју равноправно дели са изложбом ,,Рефлексије нашег времена: Аквизиције 1993-2019.“ коју је реализовао Музеј савремене уметности у Београду.

Изложба 30. Меморијала Надежде Петровић ,,На југ, на југ, идемо на југ“,  ауторке Сарите Вујковић, историчарке уметности и директорке Музеја савремене умјетности из Бањалуке је, такође, проглашена за Најбољу изложбу у 2020. години у избору Арт магазина, web часописа за савремену уметност. Већ двадесетак година, овај часопис представља свој избор најбољих изложби, пројеката или галерија, а од 2020. године, и званично проглашава најбоље и додељује награду. Подсетимо, у избору редакције Арт магазина, Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ из Чачка је проглашена за најбољу галерију у Србији за 2010. годину.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.