Zdravstvo

У болници у Батајници више нема места, директорка: По троје-четворо чланова породице лежи заједно у соби

У болници у Батајници више нема места, директорка: По троје-четворо чланова породице лежи заједно у соби

ИЗВОР: РТС

У ковид болници у Батајници тренутно је више од 830 пацијената. Отворене су додатне јединице полуинтензивне и интензивне неге. Директорка те здравствене установе проф. др Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да немају више слободних места у болници и да се за 15 минута сва места која су ослободе попуне. По троје, четворо чланова једне породице лежи у овом моменту заједно у соби, поручује докторка.

Доторка Татјана Аџић Вукичевић каже да су се уморили не само од апела и упозорења, већ и од превеликог рада, труда, бриге и неизвесности. Истиче да немају више слободних места у ковид болници у Батајници.Разговор Иване Божовић са Татјаном Аџић Вукичевић

„Јутрос сам пустила на ковид групу 20 места, пре два минута сам информисана да више немамо ниједно слободно место. Слободних места имамо само онолико колико отпустимо болесника, за 15 минута буду попуњена сва места која огласимо на групи“, додаје докторка.

У току претходног дана и ноћи су примили 80 људи, а за претходних седам дана 485 људи. „Пола болнице су нови пацијенти за само седам дана“, каже докторка.

Каже да када направе визиту поражени су подацима које добијају од пацијената и виде из медицинске документације.

„Више од 95 одсто њих нису вакцинисани, ових пет одсто је вакцинисано једном или са две дозе, најчешће су то вакцине које су биле у фебрару и марту и где је требало у септембру и октобру да приме трећу дозу, а у међувремену су се разболели“, наглашава Аџић Вукичевићева.

Истиче да троше енормно велике количине кисеоника и да је то доказ да се клиничка слика оболелих у овом таласу разликује од свих претходних.

„Практично свако ко уђе у болницу захтева кисеоник, то је најмање 9-10 литара или 12-15 литара, а имамо болеснике и на 50-60 литара. То је огромна потрошња и оптерећење читавог система“, додаје докторка.

Наводи да су ноћас примили девојку која има 21 годину, а јуче дечка који има 26 година из Горњег Милановца и младића од 22 године из Београда, док најстарији пацијент има 91 годину.

„Присутни су болесници свих старосних доби, подједнако је заступљен женски и мушки пол. Пре месец дана имали смо већу заступљеност мушакараца него жена и оно што је приметно последих месец дана је повећање броја пријема јако старих људи – геријатријске популације од 1929. до 1939. годишта“, додаје она.

Истиче да не бледе слике губитка младих људи, губитка читавих породица.

„У понедељак сам у амбуланти имала дечка који је преживео респиратор, који је 1996. годиште, чија мајка која имала 49 година је лежала поред њега и преминула је. Једно поред другог су лежали и он је жив, а она нажалост није“, наводи Аџић Вукичевићева.

Наглашава да су то тужне приче и да су умирали и супружници и родитељи и деца. „По троје, четворо чланова једне породице лежу у овом моменту заједно у соби“, додаје она.

Напомиње да пацијенти који су изгубили борбу са ковидом нажалост нису били вакцинисани.

„То је мој апел и моја порука свима да смо и ми који овде говоримо и ових 850 људи само траг у времену да је живот јако кратак и пролазан и да ми практично немамо другог избора него да заштитимо себе и друге и да се вакцинишемо и ко то до сада није схватио ја могу са жаљењем да констатујем да ћемо бити у ужасно великом проблему ако се нешто не реши и народ не одазове вацинацији“, поручује Аџић Вукичевићева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.