Grad

U ČAČAK STIGLE PROTIVPLAVNE MOBILNE BRANE (VIDEO)

U Čačak je danas dopremljeno 260 metara mobilnih protivplavnih brana koje su, kroz projekat „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“, obezbedili Evropska unija i Kancelarija za javna ulaganja Vlade Srbije, čija je vrednost 90.125 evra. Ovaj sistem združeno će koristiti 18 lokalnih samouprava sliva Zapadne Morave radi unapređenja sistema odbrane od poplava kritičnih mikrolokacija.


Prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića ove godine biće završen nasip na reci Čemernici, čime će ona postati potpuno bezbedna. Mobilni bedemi moći će se iskoristiti i na vodotokovima drugog reda, koji Čačku zadaju i najviše problema.


Mobilne protivplavne brane se lako montiraju i skidaju, sa relativno malim brojem operativaca, za neuporedivo kraće vreme i obezbeđuju kvalitetniju zaštitu infrastrukture i ljudskih života.


Pored mobilnih brana nabavljena je letnja i zimska oprema za pripadnike jedinica civilne zaštite, od čega je Čačku pripalo 50. U okviru realizacije ovog projekta, uz mobilne brane, u selu Rudno smeštenom na obroncima Golije, biće izgrađen i opremljen prvi trening centar za obuku pripadnika civilne zaštite u oblasti prevencije, reagovanja i otklanjanja posledica prirodnih i drugih katastrofa.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.