Društvo

У ЧАЧКУ ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом 3. децембрa, Међународног дана особа са инвалидитетом, у сарадњи са Удружењем дијабетичара, Патронажном службом Дома здравља у Чачку и Заводом за јавно здравље, запослени и волонтери чачанског Црвеног крста посетили су шест
удружења особа са инвалидитетом у  Чачку. Том приликом, уручени су пригодни поклони, а поред разговора о активностима и унапређивању сарадње,  члановима удружења, понуђено је мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви. Традиционално, обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом и указивање на потребе и проблеме  тих особа има циљ да скрене пажњу јавности и  повећа заједничко учешће грађана у олакшавању свакодневице инвалидних лица. 

– Принцип равноправног учешћа лица са инвалидитетом у свим видовима друштвеног
живота је могућ само уколико се прво превазиђу предрасуде о инвалидности које стварају непотребне баријере у свакодневном њиховом функционисању – каже Рада Радош, стручни сарадник за социјалну делатност у Црвеном крсту у Чачку, додајући да је та
хуманитарна организација поуздан партнер чачанским удружењима ОСИ.

– Сви ми који се бавимо хуманитарним радом имамо заједничку мисију да помогнемо у информисаности инвалидних лица о њиховим правима и да уз подршку локалне самоуправе, донатора и грађанства кроз бројне хуманитарне, едукативне и здравствене активности допринесемо квалитетнијем животу, како тих лица, тако и њихових породица, јер је велики број инвалида у стању социјалне потребе – навела је Рада Радош.

Међународни дан особа са инвалидитетом установиле су Уједињене нације и широм света се обележава сваког 3. децембра, почев од 1992. године. Конвенција о правима особа са инвалидитетом темељи се на начелима поштовања урођеног достојанства индивидуалне аутономије особа са инвалидитетом. Индивидуална аутономија особе са инвалидитетом подразумева и право те особе да бира где ће, са ким и како живети, као и њено право да живи самостално и да буде укључена у локалну заједницу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.