Društvo

ОСТАЛО МАЛО ВАКЦИНА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА – ЈОШ НИЈЕ КАСНО ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ

У домовима здравља још има вакцина против сезонског грипа, али су преостале количине веома мале. Чачански Завод за јавно здравље испоручио је здравственим установама Моравичког округа 9.000 доза ових цепива. Чачански Дом здравља добио је 4.250 доза, ивањички 1.700, горњомилановачки 2.100, а лучански 950. Према речима др Аксентија Тошића, директора ЗЗЈЗ, до сада је употребљено скоро 90 одсто добијених вакцина.

– Већ десет година користимо исте четворовалентне сплит вакцине и  није забележена ниједна поствакцинална нежељена реакција. Поред вакцина Института за вирусологију, вакцине и серум „Торлак“, добили смо и одређену количину Vaxigrip Tetra страног произвођача – рекао је др Тошић, који је апеловао да се имунизују сви који су у ризичним категоријама – старији од 65 година и пацијенти са хроничним болестима (поремећаји плућног система, укључујући астму, хронични поремећаји кардиоваскуларног система, метаболички поремећаји, малигна обољења…). Пре вакцинације, потребно је јавити се избраном лекару.

Како истиче др Тошић, још није касно за имунизацију, јер се „удар“ грипа очекује најраније почетком јануара, тако да има времена за стицање имунитета.

– Већ дан након примања вакцине почиње стварање антитела, а за потпуно стварање потребно је максимално 21 дан – рекао је др Тошић.

Према његовим речима, код нас још није дијагностикован вирус грипа, тако да се још не зна који ће тип бити доминантно присутан. У самој вакцини су четири типа вируса. Ако буде потребно, односно ако буде интересовања, ЗЗЈЗ Чачак ће извршити прерасподелу доза у домовима здравља у Моравичком округу или ће набавити додатну количину.

Трајање поствакциналног имунитета варира од шест до 12 месеци, због чега је неопходна вакцинација сваке године, као и због варирања различитих сојева вируса грипа који могу да се мењају сваке године/сезоне. Грип је, поред здравственог, и велики социоекономски изазов. Због тога је значајно да се, осим старијих и хроничних болесника, вакцинишу запослени у јавним службама, медицински и шалтерски радници…

Доктор Тошић наглашава да и даље траје имунизација против ковида 19. У домовима здравља има „фајзер“ и кинеске вакцине. Интересовање је веома мало, седмично од 15 до 20 лица. Будући да ове вакцине нису једнодозне, заинтересовани се морају јавити изабраном лекару, како би били на листи за ову вакцинацију. Вакцина против грипа може се дати истовремено са вакцином против ковида 19, при чему се вакцине дају у различите екстремитете.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.