Obrazovanje

ИСТРАЖИВАЧКИ ЗАДАЦИ И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНИ ПРИСТУП

ОДРЖАН СЕМИНАР О ИСТРАЖИВАЧКИМ ЗАДАЦИМА У НАСТАВИ ЈЕЗИКА И КЊИЖЕВНОСТИ

У Центру за стручно усавршавање Чачак  у недељу, 27. новембра одржан је семинар на тему „Истраживачки задаци у настави српског језика и књижевности у контексту међупредметне и унутарпредметне корелације усмерене на исходе”. Семинар су реализовали предавачи др Оливера Радуловић, редовни професор Универзитета у Новом Саду, др Оливера Крупеж, професор српског језика и књижевности у ОШ „Милица Павловић” и Милан Громовић, истраживач сарадник на Одсеку за српску књижевност, Филозофски факултет у Новом Саду. Присутнима се обратила један од организатора др Јелена Журић, уредник и аутор Издавачке куће „Едука”. Семинару су присуствовали учитељи и наставници српској језика из школа из Чачка и Горњег Милановца.

Предавања доктора наука расветлила су степен применљивости истраживачких задатака у настави, могућност примене истих, као и потребу да се корелацијом унутар предмета, али и корелацијом са другим предметима знања повежу као функционална и далекосежна, сврховита.

Др Оливера Крупеж расветлила је на примеру књижевног текста о Кањошу Мацедоновићу тачке повезаности са другим књижевним делима, али и историјским контекстом. Предавање др Оливере Радуловић „Поетика откровења момчила Настасијевића” ослоњено је на књижевно делање и фигуру Момчила Настасијевића кроз његову песму „Труба”, која се обрађује у основној школи и „Запис о даровима моје рођаке Марије” који се обрађује на средњошколским часовима књижевности.

Иконичну и теотоколошку повезаност Ивана В. Лалића и Бранка Миљковића представио је Милан Громовић.

Након предавања реализоване су радионице за професоре који су се стручно усавршавали. Циљ семинара је био да наставник анализи књижевног дела интердисциплинарним приступом наставу оплемени, учини је доступном ученику сходно очекиваним исходима исте.

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.