Društvo Grad

У ЧАЧКУ СВЕЧАНО ОТВОРЕН 31. МЕЂУНАРОДНИ САЛОН УРБАНИЗМА

УМЕТНОСТ ЈЕ ПРЕДВИДЕТИ РАЗВОЈ ГРАДА

Учесницима и гостима 31. Међународног салона урбанизма, домаћини су у великој сали Дома културе, пожелели добродошлицу у град на обали реке Западне Мораве, у коме се по први пут одржава Међународни салон урбанизма. Организатор Салона је Удружење урбаниста Србије, а реализатор ово Удружење у сарадњи са Јавним предузећемГрадац”. Генерални покровитељи 31. Међународног салона урбанизма су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Град Чачак. На свечаном отварању госте су својом песмом поздравила браћа Теофиловић, а поздравну реч 31. Међународног салона урбанизма, 8. новембра, када се обележава Светски дан урбаниста, упутио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

СУСРЕЋУ СЕ СА ПРОШЛОШЋУ И САДАШЊОШЋУ, А МИСЛЕ НА БУДУЋНОСТ

Салон урбанизма је традиционална годишња манифестација Удружења урбаниста Србије, која представља смотру најзначајнијих, актуелних остварења у области просторног и урбанистичког планирања, пројектовања и реализација. Више од пола века Удружење урбаниста, као јединствена струковна и стручна организација, учествује у бурним процесима урбанизације наше земље. Урбанисти су се стално сусретали са прошлошћу и садашњошћу, а мислили на будућност. Удружење је основано 20. маја 1955. године, као Друштво урбаниста Србије. Активност Друштва наставља касније Урбанистички савез Србије. Од 24. новембра 1990. године се реорганизује и наставља са радом под називом Удружење урбаниста Србије.

– На наше велико задовољство, после 30. година, Удружење урбаниста Србије нам је указало велику част, поверење и обавезу. Запослени у Јавном предезућу “Градац”, пре свега, људи из Урбанистичке службе, својим ангажовањем су дали велики допринос, током читаве године смо се бавили припремама за реализацију 31. Салона. Од учесника и чланова жирија добили смо веома високе оцене, на понос и задовољство свих грађана Чачка. Захвалио бих свима на указаном поверењу, на чињеници да је Чачак ове седмице град урбаниста и урбанизма – рекао је директор ЈП “Градац” Милан Бојовић.

“НАЈУСПЕШНИЈИ САЛОН ДО САДА”

О важности и значају одржавања Салона урбаниста и њиховог рада, говорио је председник Удружења урбаниста Србије др Александар Јевтић:

– Сваке године, 8. новембра, на Светски дан урбанизма, презентујемо део годишње продукције урбанистичких радова, који говори о тренутку у коме се планирање налази данас. Број и квалитет презентованог садржаја указује на жељу, нас који се бавимо урбанизмом, да истрајемо у нашој мисији, у планирању наших урбаних средина. Уз велику подршку домаћина – Града Чачка, лични допринос градоначелника Тодоровића, подршке Инжењерске коморе Србије и њене председнице Мијаиловић, председника Извршног одбора Секције архитеката др Марића и директора Јавног предузећа “Градац” господина Бојовића, као и свих запослених, а посебно наших драгих чланица Зорице Чоловић Суботић и Татјане Симоновић, овај 31. Салон урбанизма можемо окарактерисати као веома успешан. А да се не наљуте наше колеге, које су протеклих 30 година организовали Салон, по мом мишљењу, ово је најуспешнији до сада.    

Данас Удружење урбаниста Србије окупља значајан број индивидуалних чланова, као и удружења урбаниста која чине и колективне чланице: јавна и приватна предузећа за израду урбанистичких планова, просторних планова и студија, предузећа за урбанизам, грађевинско земљиште и изградњу, факултети, институти и други. На Генералној скупштини Европског савета урбаниста, која је одржана 2009. године у Бриселу, Удружење урбаниста Србије је примљено у пуноправно чланство. Целокупна или делимична поставка Салона презентује се у градовима покровитељима и другим градовима у земљи и иностранству. Учесници Салона могу бити чланови Удружења урбаниста Србије и заинтересоване организације и појединци са подручја Републике Србије, Републике Српске и иностранства, навела је водитељка програма Маријана Лазић, дипломирани библиотекар.

Председница Савета салона Славица Ференц је у свом обраћању подсетила да ова манифестација има посебну категорију – заштита животне средине, а реч је о заштити природе кроз планове, студије и истраживања. “Али, екологија и отпорност на климатске промене су теме којима ће савремени урбанизам морати да се бави. Овим темама се већ баве у Европи и свету, а то чека и наше урбанисте”, нагласила је Ференц.   

Овогодишњи, 31. Међународни салон урбанизма први пут се одржава у Западној Србији, у нашем граду, захваљујући Јавном предузећу “Градац”, уз подршку Инжењерске коморе Србије.

– Радујем се што видим да млади људи, младе колеге и те како озбиљно приступају овом послу, уносе неке своје новине, а чврсто се држе и струке и основа, што је веома важно. Такође, радујем се што видим и студенте који расту у младе стручњаке, јер ако њих немамо, немамо ништа, ни урбанизам, нити развој градова. Ови људи су, можда, мало у сенци, не виде се пуно, нису на “ударним линијама”, не виде се у неким структурама где би требало. Али, ако неко погреши на овој нултој позицији, онда касније и те како имамо проблем у простору, па и у експлоатацији тог простора, а тек корисници простора виде где је та грешка настала – рекла је председница Инжењерске коморе Србије Марица Мијаиловић.

Главни покровотељ 31. Међународног салона урбанизма је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, а свечаном отварању је присуствовао и новоизабрани министар Горан Весић. Подршку 31. Салону дало је и Министарство за заштиту животне средине, а међу гостима је била и министарка овог ресора Ирена Вујовић.

ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ “ГРАДАЦ” ДОБИТНИК ДВЕ НАГРАДЕ

За учешће на 31. Међународном салону урбанизма били су упућени позиви јавним и другим институцијама из области урбанистичког и просторног планирања, стручним удружењима, академским институцијама и појединцима у земљи, региону и иностранству. Захваљујући великом одзиву, данас имамо прилику да видимо продукцију радова, не смао из наше земље, већ и из региона, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Словеније, као и из иностранства, Шпаније, Италије, Грчке, Кипра и Румуније. Жири је оценио 152 рада и доделио награде и признања у 11 категорија. Ауторке др Александра Ђорђевић, Катарина Петровић, Марина Илић и Невена Балалић добитнице су Велике награде “Владимир Мацура” 31. Међународног салона урбанизма, за рад Урбанистичко-архитектонски конкурс за урбану обнову и рехабилитацију просторно-културно-историјске целине “Војно технички завод у Крагујевцу”. Јавно предузеће “Градац” овогодишњи је добитник две награде, за “План генералне регулације система за пречишћавање отпадних вода” и за “План детаљне регулације Спортског центра”.

Изложба радова са 31. Међународног салона урбанизма биће отворена до 15. новембра, у средњем и горњем холу чачанског Културног центра (Дома културе).

Нела Радичевић

Фотографије: Н. Р. и Саша Танасковић

 “ОВАКАВ СКУП ОДАВНО НИЈЕ ВИЂЕН У НАШЕМ ГРАДУ”

– Веома сам поносан и срећан што су Србија и наши драги гости из окружења препознали да Град Чачак жели да се квалитетно плански развија. Својевремено смо схватили да без основе, а то је планирање, нема развоја, како републичког, тако и регионалног. У срцу Западне Србије, на обали Западне Мораве, Моравички округ и Град Чачак су донели 23 плана за нешто мање од шест и по година, пратећи, наравно, све важне инфраструктурне планске акте, које доноси Скупштина Републике Србије. Веома сам поносан што смо један од покровитеља овог Салона, ове манифестације која је дала прилику и младим урбанистима, архитектама, просторним планерима да нађу своје место. Уметност је предвидети развој региона, развој локалне самоуправе, ја вас видим као велике и значајне уметнике, пре свега. Велика захвалност припада Инжењерској комори Србије, Удружењу урбаниста Србије и мојим сарадницима из Јавног предузећа “Градац” и Града Чачка. Али, овакав скуп и оволико радова и памети на једном месту одавно није виђено у нашем граду. Желео бих посебно да поздравим човека који је осмислио овај Салон, годподина Мирољуба Станковића из Ниша. Људи који су имали визију да се Србија плански развија заслужују све похвале, а на младим колегама је да наставе путем Станковића и свих оних, који су дали велики, немерљив допринос ономе што данас имамао – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић, на свечаном отварању 31. Међународног салона урбанизма, у великој сали Дома културе, која је била испуњена готово до последњег места.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.