Društvo Selo

У ГУЧИ ОДРЖАНИ „ДАНИ ПОЉА КРОМПИРА“

У организацији предузећа „Агро- Мобил“ Гуча, у петак, 26. августа, у засеоку Бјелица, надомак српске престонице трубе, на огледним пољима породице Вукићевић, одржани су традиционални, осми по реду, „Дани поља кромпира“. На манифестацији су представљене нове, веома перспективне сорте кромпира холандске компаније ХЗПЦ.

Циљ манифестације „Дани поља кромпира“ је представљање нових сората кромпира компаније ХЗПЦ из Холандије, савремених технологија и достигнућа у производњи, складиштењу и паковању семенског и меркантилног кромпира, нових начина исхране и заштите биља… На огледној парцели је представљено 30 холандских сорти кромпира, а највеће интересовање посетилаца су изазвале оне најновије, које су због својих карактеристика постале прави хит на светском тржишту.

Како је навео Ратко Вукићевић, власник „Агро-Мобила“ из Гуче, на огледном пољу су заступљене холандске сорте које су већ присутне у Србији, али има и оних које су тек сада номиноване да уђу на сортну листу.

Ратко Вукићевић, власник „Агро-Мобила“ из Гуче

– Уствари, реч је о хибридима кромпира који ће тек бити уписани на сортну листу, тако да се можемо похвалити да се сада налазимо на самом извору информација о најновијим достигнућима, када је реч о најперспективнијим холандским сортама кромпира. Уврстили су нас у истраживачку службу Компаније ХЗПЦ, тако да ћемо радити огледе са сортама и хибридима кромпира који нису старији од три године, како бисмо видели како успевају и како се понашају у нашим климатским условима и то је велика част за „Агро-Мобил“ – истакао је Вукићевић, који је, иначе, сарадњу са Холанђанима започео још 1990. године. Све идеје које је након тога реализовао у области унапређења производње кромпира, па чак и организациону шему фирме „Агро- Мобил“, урадио је по узору на Холанђане, прилагођавајући њихве моделе рада нашим условима. На истом принципу је засновао и кооперативу са произвођачима кромпира, што је, према његовом виђењу и био једини прави начин за наше пољопривреднике да се боље позиционирају на тржишту.

О новим холандским сортама кромпира, које нуде добру перспективу нашим пољопривредним произвођачима, пре свега, због високих приноса и отпорности на сушу, говорио је Милош Вукићевић, агроекономиста, који такође ради у породичној компанији. Како је наведено приликом презентације која је организована у фирми Агро-Мобил“ у Гучи, а касније и на огледном пољу, „Kamelija“ је сорта средње стасности, има жуто месо и жуту покожицу. Намењена је комерцијалној производњи – за продају супермаркетима и на пијацама. Врло је отпорна на пламењачу, може гајити са мањим бројем третмана и дуго се може чувати у складишту без употребе било каквих хемијских средстава. Сорта „Sunred“ је средње рана црвена сорта која даје веома крупне кртоле, има јако лепу, тамноцрвену покожицу. Сорта „Norman“ је намењена за прераду у чипс. Нова је и домаћа индустрија чипса много очекује од ње. Реч је о сорти која се уклапа у тренд све израженијих климатских промена. Рана је и пре него што дођу велике врућине завршава са прирастом и сувом материјом и спремна је за прераду у чипс.

Милош Вукићевић, агроекономиста

– Као заступници холандске компаније ХЗПЦ, ми смо на неки налин у обавези да сваке године засадимо огледно поље на коме испитујемо нове сорте кромпира. Садимо их поред неких стандардних, како бисмо на основу резултата огледа увели у производњу неке нове сорте које имају боље карактеристике и које на неки начин одговарају захтевима тржишта, првенствено због ових климатских промена. Траже се сорте кромпира које могу да одговоре на велике суше или на превелике количине падавина у кратком временском периоду током пролећа, а да истовремено могу дуго да се складиште без употребе хемијских средстава. Данас супермаркети траже да у пољопривредном производу нема остатака пестицида, да се они користите у што мањој мери, тако да је веома битно да се та нова генетика укључи у читаву причу – објаснио је Милош Вукићевић.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.