Društvo

U INSTITUTU ZA VOĆARSTVO POČELA PRODAJA SADNICA

U čačanskom Institutu za voćarstvo u ponedeljak, 19. oktobra, počela je prodaja sadnica svih vrsta voćaka, najavio je direktor ove institucije dr Milan Lukić. Za predstojeću sezonu, kao i prethodnih godina, Institut je proizveo dovoljnu količinu sopstvenog sadnog materijala i tržištu će ponuditi sertifikovane i standardne kategorije jabučastih, koštičavih i jezgrastih drvenastih sadnica, kao i sadnice jagodastih vrsta voćaka. U pogledu strukture sortimenta zastupljene su sorte za kojima postoji dugogodišnja tražnja na tržištu.

Imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju, prodajna sezona (jesen 2020/ proleće 2021.) sadnog materijala Instituta za voćarstvo počeće ranije, nego prethodnih godina, 19. oktobra. Direktor ove naučno-istraživačke institucije dr Milan Lukić podseća da je prethodnih godina prodajna sezona započinjala početkom novembra, međutim, zbog virusa korona, menaxment Instituta želi da omogući kupcima da na vreme obezbede sadnice i blagovremeno zasnuju svoje zasade. 

– Institut standardno ima sadnice svih drvenastih i jagodastih vrsta voćaka. Ove sezone, po prvi put, imamo dovoljne količine svih sorti šljive, posebno sorte „nada“, koja je proizvođačima bila veoma interesantna prethodnih godina. Imajući u vidu da je i cena plodova šljive bila nešto viša, i potražnja za sadnicama je veća. Određena količina sorte “nada”, kao i drugih, već je rezervisana. Kada je reč o jezgrastim vrstama voćaka raspolažemo velikom količinom sadnica. Na našem i na tržištu zemalja Evropske unije, sadnice leske i oraha su standardno zastupljene. Takođe, izuzetno su kvalitetne sadnice kajsije, jabuke, kruške i maline. Potražnja za sadnicama maline je velika, s obzirom na to da su proizvođači bili zadovoljni otkupnom cenom plodova – kaže Milan Lukić, napominjući da je Institut pripremio oko 200.000 drvenastih i jagodastih vrsta voćaka.

Zaposleni u ovoj instituciji mogu se pohvaliti dobrim sadnim materijalom, izuzetnog kvaliteta, a najznačajnije komercijalne sorte jabučastih vrsta voćaka su jabuke, kruške, dunje, trešnje, višnje, breskve i kajsije.  

– Godina je bila dobra, bilo je dovoljno kiše. Standard se podrazumeva svake godine, ali ove sezone je razvijenost i nadzemnog dela i korenovog sistema odličnog kvaliteta. Na primer, sadnice šljive su visoke i po dva i po metra, a sadnice leske metar i po, čak i do dva metra – potvrđuje naš sagovornik.
Cilj ove institucije je da proizvođači blagovremeno obezbede kvalitetne sadnice, po povoljnoj ceni, ali i da dobiju neophodnu dokumentaciju, kako bi mogli da apliciraju za subvencije Ministarstva poljoprivrede, Grada Čačka, ili druge lokalne samouprave.
Prodaja sadnica će početi u ponedeljak, 19. oktobra, u maloprodajnom objektu Instituta. Naravno, biće preduzete sve mere predostrožnosti, kako bi i zaposleni i kupci bili maksimalno zaštićeni. Pored standardnog načina prodaje sadnog materijala, u krugu Instituta, i dalje će sadnice isporučivati putem besplatne dostave brzom poštom na adrese kupaca, što je posebno važno u vreme epidemije korona virusa. “Ove godine je novina što će svi proizvođači, koji kupe sadni materijal u vrednosti preko 20.000 dinara, a poruče putem mejla, imati besplatnu dostavu na kućnu adresu”, najavio je Lukić.

Na sajtu Instituta svi zainteresovani kupci mogu onlajn da poruče odgovarajuće sorte. Svi proizvođači za bilo koju informaciju u vezi zasnivanja zasada mogu se javiti saradnicima ove naučno-istraživačke institucije, a preporuka je da se zasnivaju tokom jeseni. Takođe, u Institutu se može uraditi i analiza zemljišta. Sve informacije u vezi sadnog materijala i zasnivanja zasada, zainteresovani mogu dobiti na telefon Instituta 032/321-375 i Komercijalne službe 032/325-579, ili putem mejla.

N. R.

CENE NEPROMENJENE

Cene sadnog materijala su na prošlogodišnjem nivou, odnosno, već deceniju nisu promenjene: sadnice jabuke su 230 dinara, kruške 270, dunje, šljive, kajsije trešnje i višnje 300, oraha 1.800, leske 250 i maline 50 dinara.   

– S obzirom na to da imamo i velike količine i izuzetan kvalitet sadnica leske, cena će biti niža, sa 300 dinara, koliko je bila prošle godine, ove sezone će biti smanjena na 250 dinara. Pri kupovini sadnog materijala, shodno odabranoj vrsti voćaka, kupci će dobiti informacije za adekvatnu pripremu zemljišta, pravilno izvođenje i rastojanje sadnje, kao i za sve ostale neophodne mere usmerene ka intenzivnom gajenju voćaka – rekao je za naš list direktor Milan Lukić. 

One thought on “U INSTITUTU ZA VOĆARSTVO POČELA PRODAJA SADNICA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.