Aktuelno Grad

U KRALJEVU POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI GRADOVA I OPŠTINA SLIVA ZAPADNE MORAVE

U petak, 10. februara, u Kraljevu, svečano je potpisan Protokol o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare. Ovom skupu, pored gradonačelnika pet gradova i predsednika 12 opština, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Sektora za vanredne situacije, Stalne konferencije gradova i opština, kao i UNDP-a, koji je od prvog dana podržao ovu inicijativu. U ranijim susretima, prilikom potpisivanja Inicijative za izradu ovog Protokola, podršku su dali i predstavnici različitih državnih institucija i preduzeća, kao što su Republički hidrometeorološki zavod, Republički seizmološki zavod, predstavnici Svetske banke i FAO-a, kao programa za poljoprivredu UN.

milun sporazum

– Gradonačelnik Milun Todorović je u ime Grada Čačka, a na osnovu Odluke Skupštine grada, koja je doneta na poslednjoj sednici, potpisao Protokol o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave. Treba ukazati na činjenicu da je Odluka o uspostavljanju saradnje, na sednici SG usvojena jednoglasno. Bilo je samo primedbi da ovakva Odluka ne bi trebalo da ostane “mrtvo slovo na papiru”, ali to ne zavisi od pojedinaca, već od preduzeća, institucija, gradskih uprava i organizacija civilnog sektora – kaže za naš list Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika za oblast mesne samouprave i infrastrukture.

milanOsnovni cilj ove Odluke jeste smanjenje zajedničkih rizika, kvalitetno reagovanje i brz oporavak nakon elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Specifični ciljevi obuhvataju razvoj jedinica civilne zaštite opšte namene; prikupljanje, obradu i razmenu podataka između gradova i opština i republičkih ustanova o hazardima, izloženosti hazardima, osetljivosti na hazarde i kapacitetima za odgovor i brz oporavak; zajedničko planiranje i sprovođenje infrastrukturnih mera u skladu sa preporukama, studijama i analizama za problem poplava u slivu Zapadne Morave; ocenjivanje seizmičkog hazarda; jačanje horizontalne i vertikalne komunikacije radi unapređenja sistema rane najave; razvoj strategije planiranja finansijskih sredstava i unapređenje procesa procene štete i obnove posle elementarne nepogode, navodi Milan Bojović. Suštinski, donošenjem ove odluke stvoriće se novi uslovi, a na osnovu buduće saradnje sa gradovima i opštinama sliva Zapadne Morave, da grad Čačak kvalitetnije pristupi procesima smanjenja i upravljanja rizicima, kao i brzog i efikasnog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

– Krajem prošle godine, u Novom Pazaru, potpisana je Inicijativa za zajedničko učešće u izradi Protokola o saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave, u oblasti vanrednih situacija, a posebno rane najave, preventivnih mera i aktivnosti, reagovanja i otklanjanja posledica elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Paralelno sa ovim aktivnostima, na inicijativu gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, u našem gradu je održan sastanak sa predstavnicima Čačka i Kraljeva, odnosno mesnih zajednica “Katrga” i “Obrva”, zbog velikog problema – izlivanja vodotokova drugog reda, kao i plavljenja površinskim vodama. Problem je aktuelizovan rekonstrukcijom puta Čačak – Kraljevo, ali za njegovo rešavanje je neophodna koordinacija ova dva grada. Nakon formiranja zajedničkog tima, u Beogradu smo razgovorali i sa predstavnicima preduzeća “Srbijavode”, jer očekujemo da nam pomognu u rešavanju ovog problema – objašnjava Milan Bojović i dodaje da je Protokol o saradnji dobar pravni okvir za rešavanje, ne samo ovog, već i svih ostalih problema. Takođe, ovaj sporazum biće dobar osnov za privlačenje investicija kroz različite vidove projektnog finansiranja iz međunarodnih fondova.

N. R.

Оставите одговор