Aktuelno Grad

INSTITUT ZA VOĆARSTVO U ČAČKU DOBIO SRETENJSKI ORDEN TREĆEG STEPENA

Ukazom predsednika Tomislava Nikolića, na Dan državnosti Republike Srbije, 15. februara, čačanski Institut za voćarstvo odlikovan je Sretenjskim ordenom trećeg stepena, za naročite zasluge i međunarodno priznate rezultate u primeni naučnih metoda i unapređenje voćarstva, povodom 70 godina rada. Prema rečima direktora Milana Lukića, ovo je izuzetno velika nagrada za Institut, jer je prvi put tokom 70 godina postojanja ova institucija dobila najviše državno priznanje.

m i nikolic

– Počastvovani smo time što su prepoznati, kako rezultati našeg rada, tako i svih onih koji su nekada bili zaposleni u Institutu, jer nikako ne smemo da zaboravimo da ova institucija ponosno baštini tradiciju staru 118 godina. Osim što je veliko priznanje, ova nagrada je i velika obaveza da nastavimo sa dobrim rezultatima naših istraživanja, da učinimo Institut još više prepoznatljivim, ne samo u našoj zemlji, već i u inostranstvu – naglašava direktor Lukić.

Zahvaljujući promenama u našem društvu, pre svega u privredi, pred Institutom je veoma važan zadatak da u narednom periodu unapredi transfer znanja i promoviše rezultate naučno-istraživačkog rada. Pošto su istraživanja u domenu aplikativnih, ukoliko ona ne bi našla primenu kod krajnjih korisnika, odnosno proizvođača, i ako ne bi doprinela unapređenju voćarstva, ne samo našeg kraja i Srbije, već uopšte, onda bi se postavilo pitanje opravdanosti postojanja Instituta, kaže direktor, podsećajući da je u njemu danas zaposleno 20 naučnih radnika, odnosno 19 doktora nauka.

institut

– Spremni smo da odgovorimo na sve probleme voćarske proizvodnje, počev od stvaranja novih sorti (već je 41 stvorena), preko različitih tehnologija gajenja, fiziologije, zaštite, kao i stvaranja sorti koje su tolerantne, otporne prema virusu šarke šljive, do različitih vidova prerade. Takođe, naš zadatak je da nastavimo kontinuiranu proizvodnju kvalitetnog sadnog materijala. Poznato je da je Institut institucija koja posluje sa sertifikovanim sadnim materijalom, a u poslednje vreme smo počeli i proizvodnju sadnog materijala metodom kulture tkiva, u laboratorijskim uslovima, prvenstveno maline, ali i nekih drugih podloga za koštičave vrste voćaka. U domenu transfera znanja Institut organizuje različite skupove, a realizuje i mnoge projekte. Započeli smo i pregovore za realizaciju projekata koji nisu isključivo naučni, ali daju jako dobru platformu za unapređenje finansijkog efekta našeg naučno-istraživačkog rada. Očekujemo da ćemo tokom ove godine započeti saradnju sa Kazahstanom, neophodna im je obuka njihovog stručnog kadra za zasnivanje velikih zasada i osnivanje Instituta, a mi imamo znanje i tehnologiju. Tokom prošle godine smo započeli i značajnu saradnju sa Turskom, u oblasti isporuke sadnog materijala. Pored naučno-istraživačkog rada, u Institutu se može dobiti kompletna inženjerska usluga iz oblasti voćarske proizvodnje – podseća Milan Lukić.

Povodom dobijanja ovog visokog državnog odlikovanja stigle su brojne čestitke od kolega iz institucija naše zemlje, iz inostranstva i, naravno, od rukovodstva lokalne samouprave, sa kojom Institut ima veoma kvalitetnu saradnju. Osim u našoj zemlji, ističe direktor, veoma je važno da Institut ima jako dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom, odnosno sa srodnim institucijama, institutima i fakultetima u Evropi.

  1. R.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.