Dragačevo Region

U Lučanima dodeljeni plastenici za 19 porodica i Udruženju seoskih žena Dragačevo

U sklopu projekta „Direktna socio – ekonomska pomoć ugroženim porodicama i pružaocima socijalnih usluga u lokalnim zajednicama u Srbiji“, danas su u Lučanima potpisani ugovori sa 19 porodica i Udruženjem seoskih žena Dragačeva, kojima će biti donirani plastenici i poljoprivredna mehanizacija. Projekat finansira nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, a implementira ASB organizacija preko Opštine Lučani.


Nemačko ministarstvo spoljnih poslova prepoznalo je da ugrožene kategorije u Srbiji često dolaze iz ruralnih krajeva i da je najbolja podrška dati im nešto čime se već bave i u čemu imaju iskustva-.

Plastenička proizvodnja je bila vrlo logičan izbor zato što dosta ljudi ima iskustvo u ovoj proizvodnji, a na kraju dana mogu da ostvare dodatni prihod ili da obezbede dodatne količine hrane za svoju porodicu – rekao je Gordan Velev, direktor kancelarije ASB za Srbiju.


Plastenici, prateća mehanizacija, ali i besplatna obuka za proizvodnju određenih kulturnih dobara olakšaće život za članove 19 lučanskih porodica, ali i Udruženje seoskih žena Dragačevo.


Na konkurs, koji je raspisan u julu, prijavila su se 24 fizička lica.

Dodeljeno je 19 grantova fizičkim licima, a jedan Udruženju seoskih žena Dragačevo, koje se bave poljoprivredom i dosat ulažu u svoj posao – rekla je Zorica Milošević, pomoćnik predsednika Opštine Lučani.


Plastenici, prosečne veličine 100 i 75 kvadrata počeće da se postavljaju tokom oktobra i novembra. Dobitnicima plastenika održana je i terenska obuka „Osnove plasteničke proizvodnje“ kako bi se korisnici upoznali sa potencijalima, kao i eventualnim rizicima i problemima.


Cilj projekta je da doiprinese socijalno ekonomskoj inkluziji veoma ugroženih porodica i pojedinaca u Srbiji i da stvori bolje uslove za njihov život i zaposlenje.


I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.