Aktuelno Region

U MORAVIČKOM OKRUGU POJAČANE INSPEKCIJSKE KONTROLE U CILJU SUZBIJANJA ŠIRENJA KOVIDA-19

Na teritoriji sve četiri lokalne samouprave Moravičkog upravnog okruga, od petka, 30. oktobra, na suzbijanju širenja virusa Kovid-19, kroz pojačanu kontrolu i zajednički inspekcijski nadzor, osim republičke sanitarne inspekcije, angažovane su i turistička, tržišna, veterinarska, poreska, inspekcije rada i drumskog saobraćaja, komunalna i lokalne inspekcije, komunalna milicija i policija. Prema smernicama koje su načelnici upravnih okruga dobili od Radne grupe za suzbijanje širenja virusa Kovid-19 – Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor Vlade Republike Srbije, cilj pojačanih inspekcijskih kontrola i uključivanje većeg broja inspekcija jeste poboljšanje ukupnih efekata borbe protiv širenja korona virusa.

Sedište Moravičkog upravnog okruga, fotografija sa zvaničnog sajta MUO

Kako stoji u saopštenju koje je stiglo u našu redakciju, procena rizika za nepoštovanje epidemijskih mera, odabir objekata i događaja, vršiće se na dnevnom nivou, a kontrolom će biti obuhvaćeni veći ugostiteljski objekti, naročito u večernjim časovima (restorani, splavovi, klubovi, diskoteke), okupljanja na sportskim događajima, sale za iznajmljivanje, svadbe, rođendane, sahrane, objekti koji pružaju usluge kongresnog turizma (hoteli, kongresni centri, moteli i sl.), tržni centri, veliki trgovinski lanci, pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru i objekti i sredstva javnog saobraćaja. Kontrola poštovanja propisanih mera biće organizovana svakodnevno, uključujući i dane vikenda, na celokupnoj teritoriji Republike Srbije.

Iako je cilj pojačane kontrole očuvanje zdravlja stanovništva, za svako nepoštovanje propisanih epidemioloških mera predviđene su visoke novčane i zatvorske kazne, kao i krivična odgovornost.


Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da će novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 biti kažnjeno za prekršaj pravno lice ako ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi, kao i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 50.000 do 150.000, a preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara propisana je i za prekršaj fizičkog lica ako ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama koje donose nadležni organi, u skladu sa ovim zakonom, a kojima se određuju mere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Novčanom kaznom od 5.000 dinara biće kažnjeno za prekršaj fizičko lice koje krši meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.