Privreda

KUĆE “NAUČNE FANTASTIKE” NIKOLE RAKIĆA

Izuzetno dostignuće mladog Nikole Rakića, koji je u završnoj fazi softverskog rešenja za štampanje kuća, ne samo da je osvojilo medijsku pažnju Čačka i Srbije, već i drugih zemalja, poput Australije, Švedske, Nemačke, Austrije… Iako je završio Filološki fakultet u Beogradu, još od detinjstva su ga fascinirale veštačke inteligencije i rad sa robotima. Kao tinejxer je rado čitao štiva i igrao igrice, koji su bili bazirani na temama razvoja tehnologije, napretka robotike i uopšte mašinogradnje.

Nikola Rakić je rođen 1991. u Švajcarskoj, gde je živeo do svoje 11 godine, kada se porodica, po očevoj želji, vratila u Srbiju. U Beogradu je završio osnovnu i srednju školu, kao i Fakultet filoloških nauka. Iako je master studije završio u Beogradu i Cirihu, zbog ljubavi je došao u Čačak. Kao mladić, od 22 godine, u teretani je upoznao Čačanku, svoju tadašnju devojku, a sadašnju suprugu Danijelu. Boraveći često u našem gradu, upoznao je Nemanju Lazovića i Minu Pavlović i zajedno sa njima odlučio da započnu tradiciju “Nature Eco” u Čačku.   

Reč je o jednoj od firmi, koja svoje poslovanje razvija u okviru Naučno tehnološkog parka, a njen osnivač i direktor Nikola Rakić, iako je u ovoj oblasti samouk, kreira mašinu koja će moći da štampa betonske objekte za stanovanje na tri sprata:

– “Natura Eco” je prva kompanija takve vrste na Balkanu, odnosno, u istočnoj Evropi, bavimo se 3D građevinskim štampačima, konkretno štampamo objekte. Bili smo registrovani u Beogradu, ali ovde smo od polovine septembra. Odlučili smo da dođemo u Čačak, budući da Naučno tehnološki park nudi dobre uslove, kako halskog – proizvodnog, tako i kancelarijskog prostora, a i omogućava umrežavanje sa Beogradom, Novim Sadom i Nišom.

Firma je osnovana na principima brze, ekološki i novčano efikasne gradnje, bazirane na principima CNC mašina i robotike.  

– Načelo našeg poslovanja je inovacioni razvoj mašina, jer se naša kompanija ne bavi konkretno pravljenjem mašina, već ih razvija sa našim timovima u Naučno tehnološkom parku, mašinskim inženjerima, elektroinženjerima, statičarima, građevinskim inženjerima, arhitektama. U NTP-u pravimo tzv. ostrvo, u stvari reč je o velikim kontejnerima u kojima će ljudi raditi, gde će biti mini laboratorije za eksperimentisanje i razvoj novih tehnologija. A mašine ćemo praviti u saradnji sa partnerima, po našim zahtevima, odnosno, tehničkim specifikacijama – kaže naš sagovornik, dodajući da će ovaj produkt moći da se izvozi i van granica naše zemlje, što će doprineti otvaranju novih radnih mesta.

Nikola je trenutno posvećen razvoju i unapređenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na princima 3D štampača. 

– Već dugo postoji 3D tehnologija, štampači više od 20 godina, a inovativnost je u veličini mašine. Gabariti ove mašine su veliki, visine i širine deset metara, a dužina je neograničena, ali za sada ćemo napraviti, takođe, od deset metara. Mašina sama može da odštampa objekat od betona po zadatom nacrtu i posebnoj inovativnoj recepturi kompanije “Lafarge”, firme koja ispunjava sve standarde u pogledu kvaliteta smese od koje se gradi. Kakav god bio objekat, zid, sto, stolica, garaža, bazen, kuća, mašina će očitavati u adekvatnom kodu, trebalo bi da bude G kod, mada radimo nekoliko rešenja. Očitavanje će biti u takozvanim presecima, odnosno, u slojevima i tačno ćemo znati koliko slojeva će biti potrebno za jedan objekat, koliko materijala, koliko dugo će trajati štampa, koja gustina smese je potrebna, koja količina armature… Objekat se lije na licu mesta, postavljanjem mašine, koja se lako transportuje i za čiju montažu su potrebna dva, tri čoveka. Cena izgradnje ovakvih tipova biće 195 evra po kvadratu – objašnjava Nikola Rakić, napominjući da su pored kompanije “Lafarge”, partneri “Nature Eco” i firme “Mikro Kontrol”, “Silver”…, kao i pojedini privrednici, čija im je podrška, i poslovna i moralna, neophodna.

Objekat od 50 kvadrata, sa 100 kvadratnih metara zidova, moći će da se uradi za 15 sati, a za trospratnicu će biti potrebno oko 70 časova, zbog velike količine materijala.  

– Ali, ako trospratnicu zidamo za dva dana to je odlično, rekordno vreme. Mi razvijamo poseban vid ekstrudera, koji ne postoji na tržištu i biće patent naše kompanije. Omogući će nam da štampamo brže, nego standardnim ekstruderom, a da ne opterećujemo samu mašinu. Nestrpljiv sam da to prikažemo javnosti. Sada radimo iza zatvorenih vrata, jer je osetljiva tema – iskren je Nikola.

Sa NTP-om “Natura Eco” je potpisala ugovor na tri godine, a zahvaljujući gradonačelniku Milunu Todoroviću, koji je prepoznao inovativnost i potencijal ovog tima, 28. septembra je potpisan Memorandum o saradnji za realizaciju projekta, odnosno, o izgradnji 50 do 150 objekata za socijalno najugroženije članove društva. Prvi ovakav objekat biće realizovan u Čačku, u drugom ili početkom trećeg kvartala 2021. godine.  

– Velika medijska pažnja nam je donela dosta “plodova”, ali i pozitivnog stresa. Javljuju nam se i fizička lica koja poručuju objekte, ali za sada ne primamo nikakve uplate, jer ne možemo da garantujemo da ćemo u narednoj godini moći da ih štampamo. Ipak, maksimalno se trudimo da ispoštujemo zainteresovanost ljudi. Pozivaju nas i kompanije za saradnju, pravna lica za velike projekte iz raznih krajeva Srbije, kao i iz drugih zemalja, Australije, Nemačke, Švedske, Austrije, koje žele da kupe našu mašinu – kaže mladi Nikola Rakić, o kome će u budućnosti mediji tek pisati i govoriti.

Nela Radičević

SINERGIJA ČOVEKA I ROBOTA

Planirana je i saradnja sa Tehničkom i Mašinsko saobraćajnom školom, da učenici budu deo “Nature Eco”, da u ovoj firmi budu na praksi, da se razvijaju u oblasti robotike, jer će u narednih pet do deset godina roboti zameniti veliki deo društva, posebno u nekim opasnim oblastima rada, kaže Nikola:   

– Sada na gradilištima širom sveta godišnje bude oko 300.000 povreda, sa sedam do deset hiljada smrtnih ishoda. Zahvaljujući proizvodu naše firme, bezbednost će biti maksimalna, radiće jedan čovek na mašini, tj. na posebnoj mešalici i jedan na štampaču. Dakle, nula posto opasnosti tokom gradnje objekta i, neizostavan je ekološki deo priče, jer ćemo ostavljati čisto gradilište kada završimo bilo koji projekat.

On smatra da je važno da se učenici u srednjim školama susreću sa velikim projektima, da vide šta znači raditi za kompaniju, na inovativnom projektu, a tome će prethoditi  adekvatan plan i program, koji će biti napravljen u saradnji sa, školama, Naučno tehnološkim parkom i ostalim institucijama u Srbiji. 

– Cilj našeg rada jeste fuzija, sinergija čoveka i robota, ali nikada neće biti ljudski faktor anuliran. Neizbežna je istina da je tehnologija došla do trenutka da se roboti sve više inoviraju, inkorporiraju u svakodnevni životni proces. “Natura Eco” će uvek raditi sa ljudima i za ljude – naglasio je Nikola, u razgovoru za naš list.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.