Kultura

U PETAK U DOMU KULTURE PREDSTAVA „NAŠI DANI“

U čačanskom Domu kulture u petak, u 20.00 je na programu monodrama „Naši dani“. Biće to 1.763 izvođenje monodrame koju je adaptirao, režirao i u kojoj igra glumac Radoslav Milenković.


-Gledanje predstave „Naši dani“, prema tekstovima Vladislava Petkovića Disa i Radoja Domanovića su pod moranje svakoga onoga ko ima iole svesti u trenutku u kom se nalazimo – rekao je Milenković agenciji MNA.


Prema njegovim rečima, naša tragična sudbina je da 120 godina posle tekstova naših najvećih satiričara i dalje kao društvo bolujemo iste boljke, mada sada mnogo akutnije i kobnije.


-Obavezuje nas da se suočimo sa svim onim rđavim i zlokobnim u našem društvu i da se tako suočeni sa prirodom i ljudskom i društvenom, u stvari ruganjem moralnim nakazima i Domanovićevih i Naših dana, odbranimo od nečega što dovodi u pitanje našu ljudskost – istakao je Milenković.
“Naši dani” premijerno su izvedeni 17. maja 1984. godiU čačanskom Domu kulture u petak, u 20.00 je na programu monodrama “Naši dani”.Biće to 1.763 izvođenje monodrame koju je adaptirao, režirao i u kojoj igra glumac Radoslav Milenković.ne na zemunskom Festivalu monodrame i pantomime, kada su nagrađeni od strane publike.

Poredeći vreme pre 36 godina i danas, Milenković kaže da se sve promenilo, od društva, do društvenog uređenja.


-Mi smo se promenili, promenila se i socijalna struktura publike, promenio se društveni kontekst sve se promenilo, ali na neki način sve je ostalo isto ili čak malo i gore nego što je bilo. Kada sam napravio monodramu osamdesetih godina u socijalizmu, Domanovićevi tekstovi su zvučali kao alegorija nekog bivšeg, davnog, prošlog vremena i društva Obrenovića, a neke su se negativne pojave iz naše tadašnje socijalističke stvarnosti prepoznavale u tom štivu – objasnio je on. Kako kaže, decenijama unazad, ali i danas smo svedoci tranzicija iz lošeg u gore.

Sve to što je nekada bila nekakva alegorija i neka fantazmagorija satirične literature danas je postala naša gola stvarnost – istakao je Milenković.

Organizator monodrame je Minut media iz Čačka.

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.