Ivanjica Region

U PLANOVIMA КANCELARIJE ZA MLADE U IVANJICI TEŽIŠTE NA ZAPOŠLJAVANJU

Iako zbog problema sa virusom COVID19 mnogo planiranih stvari nije moglo biti realizovano, Кancelarija za mlade opštine Ivanjica se u 2020. godini može pohvaliti sa više od stotinu različitih aktivnosti. Između ostalog izdvajaju 21 radionicu/seminar i 8 projekata, od kojih je na 4 Кancelarija bila nosilac, a na 4 partner na realizaciji. Akcenat je na zapošljavanju mladih, što je jedan od najvećih problema, jer uzrokuje njihov odlazak u veće gradove, pa i van granica Srbije. Glavnu komponentu projekata je činio Program radne prakse.


  Projekat „CRAM – Program radne prakse za mlade u Ivanjici“ odobren je na konkursu za finansiranje i sufinansiranje predloga projekata OCD čiji je donator opština Ivanjica. Projekat je obuhvatao realizaciju Programa radne prakse Centra za radno angažovanje Ivanjica za 33 mladih. Realizovan je u dva kruga i pokazao dobre rezultate. Od 33 radno angažovanih mladih kod 17 poslodavaca na svojim radnim mestima ostalo je njih 19. To čini 57,6% od ukupnog broja angažovanih praktikanata što je veliki rezultat Programa radne prakse do sada.     

Na konkursu za jedinice lokalnih samouprava kod Ministarstva omladine i sporta  odobren je projekat „Obučeni mladi kroz Program radne prakse do zaposlenja“. U okviru ovog projekta pri Кancelariji za mlade uspostavljen je i razvijen održivi „Model za unapređenje kompetencija mladih nezaposlenih u skladu sa ličnim potrebama i potrebama poslodavaca“ koji će da pospešuje zapošljivost i zaposlenost mladih.      

Prvi pravac  delovanja ovog Modela direktno utiče na povećanje zapošljavanja mladih. Prvenstveno obuhvata Program radne prakse kao jednu od bitnijih aktivnosti na projektu, a realizuje se u saradnji sa Centrom za radno angažovanje. Model takođe utiče na samozapošavanje mladih kroz edukativni deo koji je drugi pravac delovanja ovog modela i obuhvata različite obuke  mladih koji žele da pokrenu sopstveni biznis. U okviru trećeg pravca delovanja odgovara se na potrebe mladih kroz analize, što za rezultat ima organizaciju Sajma obrazovanja u cilju promocije daljeg školovanja i usmeravanja ka profilima koji nedostaju ivanjičkim poslodavcima, kao i organizaciju Okruglog stola  i predstavljanje primera dobre prakse mladih koji su otpočeli sopstveni biznis. Takvom međusektorskom saradnjom želimo unaprediti perspektive mladih na tržištu rada i stvorimo uslove za češće i kvalitetnije zapošljavanje mladih, kaže koordinator Кancelarije Ivan Stamenić.     

Stamenić dodaje da su za projekat „Inovative Youth employment program” uspeli da dobiju donaciju Međunarodne organizacije za migracije. Specifični cilj ovog projekta je razvoj i primena „Inovativnog programa zapošljavanja mladih“. Namenjen je mladima od 15 do 30 godina i deluje u dva smera -zapošljavanja i samozapošljavanja. Deo koji se odnosi na zapošljavanje prvenstveno pokriva Program radne prakse kao glavnu komponentu i najbolji primer za povećanje zapošljavanja mladih, a takođe sadrži i obuke za povećanje zapošljivosti, koja uključuje obuke za CV i kurs poslovnog engleskog jezika.

Deo koji se odnosi na samozapošljavanje uključuje obuke na nekoliko tema: obuka u oblasti pisanja poslovnih planova, pravnih usluga i pitanja, subvencionisanje programa samozapošljavanja mladih, obuka za veb promociju poslovanja. Za ostanak mladih na selu
 

Ivanjička Кancelarija za mlade se prošle godine uključila u projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije“ koji sprovodi Omladinski klub Novi Pazar u partnerstvu sa Udruženjem mladih agronoma. Ideja je da se u 15 opština u kojima je osnovan Savetodavni centar za mlade poljoprivrednike pruži podrška mladima da ostanu na selu i svoju karijeru pokrenu ili unaprede. Pandemija je zaustavila realizaciju ovog projekta od koga se mnogo očekuje ove godine.     

Ivanjičko područje je veoma pogodno za poljoprivredu i naročito stočarstvo. Mladi poljoprivrednici često nasleđuju zemljište ili čak već razvijeno gazdinstvo ali nedostaje podrška da bi se stvorila održiva proizvodnja. Stoga ostaju bez posla sa tendencijom dugotrajne nezaposlenosti koja vodi odlasku mladih iz sela u gradove. Zato je u ivanjičkim selima dosta zainteresovanih za ovaj projekat.     

Ovaj projekat se odnosi na sprovođenje istraživanja o potrebama mladih poljoprivrednika za podrškom i informacijama koje bi mogla pružiti vlada i nevladine organizacije. Cilj istraživanja je izrada konkretne preporuke za poboljšanje vladinih mera i mehanizama podrške mladim poljoprivrednicima, a na osnovu posebnih potreba i očekivanja. Кroz projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije“ mladi treba da dobiju informaciju na koji način mogu dobiti sredstva da pokrenu svoju proizvodnju, savet kako da popune određene aplikacije, da se edukuju u određenoj oblasti, u nekoj poljoprivrednoj grani koja je njima zanimljiva. Uz Savetodavni poljoprivredni centar mladi na selu imaju mogućnost da nauče da naprave biznis plan, organizuju proizvodnju, promovišu i plasiraju prizvode“, kaže Stamenić.    

 Prošle godine je urađena anketa koje su to obuke najpotrebnije, pa će biti organizovana serija predavanja profesora sa Poljoprivrednog fakulteta, kao i posete Sajmu poljoprivrede, posete institutima i razvijenim gazdinstvima.

Planovi za ovu godinu

Prioritet i u narednom periodu će biti zapošljavanje mladih. Početkom ove godine odobren im je novi projekat „Model za poboljšanje kompetencija nezaposlenih mladih u cilju ublažavanja negativnih posledica migracija“, koji finansira SDC, Međunarodna organizacija za migracije. Traje dve godine, a planiran je veliki broj aktivnosti. Neke od njih su obuke „Promocija preduzetničke ideje na internetu“, „Razvijanje on lajn poslovanja“, „3D modeliranje i štampanje“, „Obuka za CNC operatere“,„Pravna pomoć za mlade preduzetnike“ kao i kurs engleskog jezika. 

Ukoliko situacija izazvana virusom dozvoli, planirana je i realizacija aktivnosti iz drugih oblasti kao što su: zdravlje, bezbednost, zaštita životne sredine, kultura, sport, regionalna i međunarodna saradnja. Planirane su realizacije škola glume, muzike, aviomodelarstva, 3D slikanja, škola plesa. 

-Orijentisani smo i na realizaciju aktivnosti u prirodi, na svežem vazduhu i zdravoj prirodnoj sredini, pre svega na planini Golija i u „Omladinskom kampu“ na Dajićkom brdu. U planu je realizacija programa „Mladi u prirodi“ u okviru koje će mladi imati priliku da se upoznaju sa planinom Golija kao parkom prirode, orijentacijom u prirodi, pletenjem spasilačkih i izviđačkih čvorova, korišćenjem šatora, vreća i podmetača, pravljenje improvizovanih skloništa. Кrajem avgusta planirana je i realizacija „Eko kampa“ koji se tradicionalnog organizuje od 2011. godine, a od 2017. na prostoru novoizgrađenog „Omladinskog kampa“. Cilj ove akcije jeste podizanje svesti građana o važnosti zaštite životne sredine koji ćemo postići realizacijom brojnih aktivnosti različitog karaktera. U okviru „Eko kampa“ organizuju se radionice o životu u prirodi i zaštiti naše okoline, pešačke ture obeleženim stazama na planini Golija, a pored navedenih aktivnosti, učesnici će moći da uživaju u sportu, društveno korisnim aktivnostima i kulturno zabavnom programu, navodi Stamenić.    

Sve aktivnosti se uspešno realizuju zahvaljujući saradnji kako sa lokalnim tako i sa državnim pa i međunarodnim institucijama i organizacijama.  Inače, sve projekte sufinansira Opština Ivanjica preko programskog budžeta Кancelarije za mlade.

J. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.