Društvo

U PLANU UREĐENJE DOMA SLEPIH I IZGRADNJA OBJEKTA ZA KUGLANU I STRELJANU

U protekloj godini Međuopštinski savez slepih i slabovidih Moravičkog okruga, sa sedištem u Čačku, u mnogim segmentima ostvario je dobre rezultate. Zahvaljujući donacijama, pre svega državnih organa, rekonstruisan je Dom slepih i slabovidih u Dragačevskoj. Osim nove fasade, potpuno je zamenjena stolarija, prepokrivene su terase i tako rešen višegodišnji problem prokišnjavanja i urušavanja objekta.

Predsednik Saveza Dejan Tomić podseća da je rekonstrukciju objekta finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ovim sredstvima postavljena je termoizolaciona fasada, koja je koštala oko 1.8 miliona dinara, a sa 600.000 dinara finansirano je pokrivanje i rekonstrukcija terasa.

– Dom slepih i slabovidih ima i energetski pasoš koji je pre četiri godine uradio Tehnički fakultet u Čačku, a finansirao Grad Čačak. Svi radovi su izvedeni u skladu sa tim dokumentom. Iz gradskog budžeta finansirana je i rekonstrukcija grejanja, ugrađena je „pametna“ pumpa. Sa novom fasadom i stolarijom za oko 40 odsto smo smanjili račun za grejanje, u odnosu na prethodnu godinu. Ostalo je da se postavi horizontalna ploča na spratu, kako bi ušteda energije bila još veća.  Pored toga, sa svim što je urađeno objekat je mnogo funkcionalniji i lepši – kaže Tomić.

Predsednik Saveza Dejan Tomić

Ove godine je planirano uređenje unutrašnjeg prostora Doma slepih. Biće zamenjen nameštaj, planirano je krečenje, sređivanje mokrih čvorova, zamena podova u prostorijama, kao i u sali za golbal, jedinstvenoj u celoj Srbiji…

Međuopštinski savez slepih i slabovidih ima oko 300 članova. Najviše ih je u Čačku, 168. Tomić naglašava da Savez, kao neprofitna organizacija, članovima ne može da pruži finansijsku pomoć, ali da doprinosi da što više budu uključeni u društvenu zajednicu. Sa tim ciljem, u Domu su prošle godine realizovane mnoge obuke, predavanja, radionice (pustovanje vune, dekupaž, makrame, kuvanja), a organizovana su i brojna druženja i izleti.

Za protekle četiri godine uspeli smo mnoge članove da ponovo dovedemo u Dom, da češće dolaze… Zahvaljujući našem angažovanju, šest članova se zaposlilo. Među njima su i fizioterapeuti, koji su u prostorijama saveza stekli prvo radno iskustvo, u okviru javnih radova. Svakog četvrtka organizujemo druženja, a svi zainteresovani mogu da dođu u Dom svakog dana, od 8 do 15 časova – poziva Tomić i dodaje da je želja i plan rukovodstva Međuopštinskog saveza slepih i slabovidih Moravičkog okruga aktiviranje što većeg broja članova. Zato obećava da će i ove godine biti razne radionice u Domu slepih, kao i predavanja, a u toku su i razgovori sa rukovodstvom Gradske biblioteke, gde bi trebalo da budu organizovane prezentacije knjiga na Brajevom pismu.

Jednom mesečno predstavnici Međuopštinskog saveza posećuju članove u Lučanima i Gornjem Milanovcu, a još ne uspevaju da naprave kontakte u Ivanjici, gde ima 35 članova. Tomić ističe da je veoma značajno uvođenje personalnih asistenata, šest njihovih članova koristi tu uslugu. Potrebno je više obuka za asistivne tehnologije, nove govorne programe za računare i mobilne telefone, koji su, kaže on, prozor u svet za slepe i slabovide ljude.

– Neophodna je promena Zakona o osobama sa invaliditetom, jer postojeći nije usklađen sa njihovim potrebama. Savez slepih Srbije više ne prodaje pomagala. Za slepe su ostale svega dve mogućnosti: Brajeva mašina i desktop za preslušavanje diskova i knjiga! A postoji potreba za mnogo više tih pomagala. Ne možemo da nabavimo ni merače za krvni pritisak i šećer sa govornim programom… Neosporno je da novca ima, da država izdvaja sredstva za Savez slepih Srbije, ali nisu usmerena za ono što je članovima potrebno – kaže Tomić i ističe da su ovogodišnji redovni izbori prilika da se nešto promeni u Savezu na državnom nivou. 

Ove godine trebalo bi da pored Doma slepih i slabovidih počne izgradnja objekta za kuglanu i streljanu, koji je predviđen urbanističkim planom tog dela grada. Izrada projekta finansira se iz gradskog budžeta, a Dejan Tomić kaže da sledi rešavanje imovinsko-pravne dokumentacije, budući da je zemljište na kome će se graditi objekat državno vlasništvo, sa pravom korišćenja koje ima Savez slepih u Čačku.

V. T.

„DIV“ ZA SPORTISTE

Krajem prošle godine osnovano je i Sportsko udruženje slepih i slabovidih „Div“, koje bi trebalo uskoro da bude registrovano u lokalnim samoupravama i da postane član Sportskog nacionalnog saveza slepih i slabovidih Srbije.

– Zajedno sa još nekoliko klubova slepih i slabovidih napravićemo sekcije u Paraolimpijskom komitetu, za golbal, streličarstvo, atletske discipline… Sport je veoma važan za naše članove, jer vrhunski sportisti na taj način mogu da ostvare pravo na nacionalnu penziju. A iz našeg udruženja potekli su Miloš Grlica, evropski prvak u bacanju koplja, Nada Vuksanović, koja je osvojila mnoge medalje i imala vrhunske rezultate, imamo Miloša Lukovića, koji je bio evropski prvak u bacanju kugle, triatlonca Lazara Filipovića – nabraja Tomić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.