Društvo

PREKO “ZRAČKA” I LIČNI PRATIOCI

USTANOVA ZA DNEVNI BORAVAK U ČAČKU PRUŽA NOVE USLUGE

Od 18. januara Ustanova za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zračak” počela je novu uslugu – lični pratilac. Ovu uslugu do sada je, putem javne nabavke, pružalo Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu iz Ivanjice. U program je za sada uključeno 55 dece iz osnovnih i srednjih škola sa područja Čačka.

Prema rečima Ane Jakovljević, direktorke Ustanove “Zračak”, kao i do sada, usluga lični pratilac namenjena je deci sa smetnjama u razvoju, koja su uključena u vaspitno-obrazovni proces do kraja srednje škole, a cilj je da se pomogne deci koja nisu samostalna prilikom kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, komunuciranja sa drugima. „Zračak” je krajem prošle godine dobio licencu za tu uslugu. Kao lični pratioci angažovana su lica van radnog odnosa, a celu uslugu vodi stručni radnik zaposlen u „Zračku”, zadužen samo za taj posao.

– Lični pratioci su isti kao i prethodnih godina. Oni su već prošli obuke, uhodali su se, znaju decu… Posle Beograda, Čačak ima najveći broj korisnika ove usluge, koja je za njih potpuno besplatna – rekla je Jakoljević.

Inače, cela prošla godina, kao i u svim drugim oblastima, za korisnike i zaposlene u “Zračku”, bila je teška. Iako je nakon završetka vanrednog stanja Ustanova nastavila sa pružanjem usluge dnevni boravak, broj korisnika morao je biti ograničen. Prema rečima Ane Jakovljević, od samog početka pandemije poštovane su sve preporuke kriznog štaba i mere propisane od strane gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Kako ona objašnjava, po dolasku i odlasku iz “Zračka” obavezno je merenje temperature, dezinfekcija ruku, zaposleni nose svu propisanu zaštitnu opremu, korisničke grupe su razdvojene, tako da nema spajanja grupa. Takođe, korisnici održavaju distancu od dva metra.

– Srećom, do sada nije bilo zaražavanja među korisnicima. Rad sa njima smo najviše usmerili ka podizanju svesti o važnosti održavanja lične higijene, držanju distance, pravilnom korišćenju maske, kao i poštovanju drugih mera u cilju sprečavanja širenja virusa. Na početku je bilo jako teško objasniti im da rukovanje, grljenje i bilo kakav blizak fizički kontakt u trenutnoj situaciji nije dozvoljen. Sada, već posle skoro godinu dana, naši korisnici su naučili dosta o ovom virusu, tako da i sami primenjuju mere zaštite. Zbog celokupne situacije, u dnevni boravak dolazi manji broj korisnika, oko dvadeset. Dolaze svi koji žele, ali mnogi roditelji se boje, tako da se većina izjasnila da deca neće dolaziti dok se epidemija potpuno ne smiri. U dnevnom boravku zastupljene su redovne dnevne aktivnosti sa korisnicima, bez prisustva gostiju – rekla nam je Jakovljević.

Upravo iz tih razloga, u Ustanovi su, 29. januara, obeležili krsnu slavu, Časne verige Svetog apostola Petra, samo u prusustvu zaposlenih i korisnika.

Pored ličnih pratioca, u dogovoru sa osnivačem, Gradom Čačkom, planirano je da “Zračak” tokom ove godine, najverovatnije od aprila, preuzme još dve nove usluge – pomoć u kući i personalna asistencija. Ove dve usluge i sada postoje, a pružaju ih licencirane agencije putem javne nabavke. Na teritoriji Čačka 25 geronto domaćica brine o oko devedeset starijih sugrađana, a 21 personalni asistent je zadužen za isto toliko korisnika.

V. T.

Foto: Ustanova „Zračak“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.