Društvo

НА ТЕРИТОРИЈИ ЧАЧКА И ДАЉЕ ОКО 30 ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

ОД ЛЕТА ПРИМАРНА СЕЛЕКЦИЈА ОТПАДА У ЦЕЛОМ ЧАЧКУ

Западну Мораву и њене притоке угрожавају и бројне дивље депоније на обалама, па и у самом кориту река. Мирјана Ђоковић, заменик градоначелника Чачка за област екологије, каже да је чишћење дивљих депонија непрекидан процес.

– Свест грађана је, нажалост, недовољно развијена. Ако баце смеће километар, два од своје куће, сматрају да то нема никаквог утицаја на њихово здравље. Према информацијама из „Комуналца“, на територији Чачка увек има око 30 дивљих депонија. Сваке године кроз јавни рад добар део депонија се очисти, али многи, готово по навици, одлажу смеће на истим местима. Постављали смо баш ту контејнере велике кубикаже, па и фото клопке, настојали да та места више контролишу инспектори и полицајци… На сеоском подручју постављено је укупно 39 рециклажних острва, покривених видео надзором… – неки су од добрих потеза надлежних које наводи Ђоковић.

Фото: Јасмина Пауновић

Помоћница градоначелника Мирјана Ђоковић сматра да ће добре резултати дати и EISP 2, пројекат који се односи на примарну селекцију отпада. Према речима директора ЈКП “Комуналац” Петра Домановића, програм подршке развоја инфраструктуре животне средине у Чачку са 85 одсто финансира се из фонда Европске уније, а 15 одсто је учешће Града.  

Фото: Сове на опрезу“

– Пројекат је вредан 980.000 евра, а 106.000 евра обезбеђује Град Чачак. За нас је јако важна примарна селекција, јер је реч о одвајању отпада на рециклабилну компоненту, односно, да што мање отпада одвозимо на Регионалну депонију “Дубоко”. На овај начин ћемо мање плаћати и остварити економску добит. Уједно, примарна сепарација требало би да знатно утиче на смањење отпада који ће бити депонован – објашњава Домановић.

Захваљујући овом пројекту, Чачак ће добити 650 контејнера за колективно становање, 15.150 канти за индивидуална домаћинства и три возила за сакупљање отпада. У току је јавна набавка, након чега почиње кампања едукације и стимулације грађана. Реализацијом пројекта, који би требало да почне током лета, цео град биће „покривен“ са примарном селекцијом отпада.

Н. Р. / В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.