Aktuelno Društvo

U SAVEZU SLEPIH I SLABOVIDIH U ČAČKU PREDSTAVLjEN NOVI GOVORNI SOFTVER ZA ANDROID TELEFONE


SLIKA I TEKST PRETVORENI U GLAS NA SRPSKOM JEZIKU

Savremena, asistivna tehnologija, u velikoj meri omogućava osobama sa invaliditetom kvalitetniji život, koji samim tim postaju samostalniji u radnim, kao i u svakodnevnim aktivnostima. I u Srbiji nova naučna dostignuća počinju sve više da se koriste, a članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Čačku imali su priliku da se u nedelju, 16. juna, u prostorijama Saveza informišu i shvate značaj prvog govornog softvera na srpskom jeziku.


Upravo iz tog razloga u goste im je stigao Nikola Đorđević, član Udruženja korisnika asistivnih tehnologija Srbije, koji je održao promociju prvog govornog softvera za android telefone na srpskom jeziku. Kako je istakao, ovaj program slepim i slabovidim omogućava da čuju sve ono što se vidi na ekranu android telefona.

Nikola Đorđević
  • Možemo kvalitetno da čitamo knjige u elektronskom formatu, jer i one će biti „pretvorene“ u glas. Softver veoma kvalitetno „govori“, nalik ljudskom glasu, zna sve ono što je bitno u morfologiji srpskog jezika. Prepoznaje akcente, uzvične i upitne rečenice, zna kako bi koju reč trebalo da pročita… To možda ljudima izgleda kao nebitno u nekom kratkom čitanju, ali ako neko uči ili radi, koristeći računar osam do 10 sati, njemu je veoma važno da glas bude kvalitetan – samo su neke od prednosti na koje je ukazao Đorđević, podsetivši da se za iste potrebe ranije koristio češki ili hrvatski glas.
    Srpska varijanta rezultat je rada tima Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i firme „Alfanum“, koja je izradila softver. Kako je Đorđević naglasio, svi slepi i slabovidi korisnici će za sada moći besplatno da dobiju ovaj softver, jer je Ministarstvo finansijski podržalo kupovinu hiljadu licenci, što je za početak dovoljno. Zahtev, sa nepohodnim podacima, zainteresovani mogu da pošalju mejlom na adresu: info@ukat.org.rs, a dobiće i instrukcije za instaliranje softvera.
    V. Trtović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.