Kultura Obrazovanje

У САВИНО ИМЕ!

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН САВИНДАН У ОШ „СТЕПА СТЕПАНОВИЋ”

Реч о српству које је у наслеђе понело величање светосавља, како би било достојан наследник Светог Саве, потврђена је у суботу, 27. јануара, обележавањем Савиндана у Основној школи „Степа Степановић” у Горњој Горевници, као и у огранцима ове школе, у селу Горњи Миоковци и у селу Милићевци. Светлост свеће, свечарски колач и жито овенчао је мирис тамјана, молитва и реч ученика и запослених, који сведоче да су потомци светитеља у чију част су окупљени. На челу ове школе је директор Лела Ђачић која је истакла важност коју недри ход путевима Светог Саве.

Свечари у Горњој Горевници

Химна Светом Сави означила је почетак приредби које су из три села у спомен светитеља одзвањала школама које носе име славног српског војводе Степе Степановића. Смењивали су се драмски комади и хорско појање, пригодни рецитали и аплаузи запослених у школама. На понос родитеља, учитеља и наставника чуле су се речи којима српство и данас треба да се подсећа Саве, Божијег угодника и првог врховног поглавара самосталне Српске православне цркве!

Матична школа у Горњој Горевници
Хор матичне школе у Горњој Горевници

Основна школа „Степа Степановић” као матична осмогодишња школа, броји  127 ученика, четвороразредни огранци су школа у селу Милићевци, који броји деветоро ученика и школа у Горњим Миоковцима, која броји седморо ученика, док је огранак у селу Вранићи угашен у августу 2020. године. Како мото школе гласи: „Четири села – школа цела!” остаје нада да ће се развојем српског села и рађањем Српчади проширивати број ученика, а школа у свим перспективама успешно настављати пут Светог Саве!

Огранак школе у Милићевцима
Огранак школе у Милићевцима

Уз мелодију духовних и родољубивих песама, поуке којима се чувају вера православна, српски језик, традиција и култура, пронет је проглас о путу којим образовање почива на темељима које је поставио Сава Немањић!

СЕДМОРО ГЛАСНИКА СВЕТОСАВЉА

Четвороразредни огранак ОШ „Степа Степановић” у Миоковцима, у скромном кругу окупљеном око седморо ученичких руку, предвођених учитељицом Маријаном Бјелић свечано је обележило празник у част Сави српском! Домаћини славе били су Маријана и Драган Дамљановић и Јелена и Дејан Милошевић. Након тропара светитељу и уздиздања молитве око славског колача, уследио је пригодни програм пред окупљеним гостима!

Свештеник Иван Босић са домаћинима Дејаном Милошевићем и Драганом Дамљановићем

Достојанствено су се низале речи које су на крилима лире присутнима отелотвориле лик некадашњег принца Растка. Невелике руке, али велика срца и труд произносиле су песму која је, уистину, потврдила наду да ће се „сва српска срца” ујединити молитвено ка очувању свега што је остало потомцима Светог Саве!

Свечано ломљење славског колача у миоковачкој школи

Седморо ученика, седморо малених гласника одржава пулс школског живота ове установе. Нажалост, у први разред у овој школској години није уписан ниједан првак. Ученици другог разреда су Божидар Јелић и Тамара Топаловић. Страхиња Топаловић је једини ученик 3. разреда. Ученици који похађају још ову годину у овој школи, дакле, ученици 4. разреда су: Андрија Дамљановић, Филип Лучић, Стефан Топаловић и Алекса Pадовановић.

Огранак у Горњим Миоковцима

Да би се наука и љубав удружиле, а српство у векове опстајало, учитељица Маријана Бјелић је поручила деци да се окупљају око књиге и љубави, да проносе речи Немањића, отуда и да се народ окупља и школу испуњава у векове.

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.