Društvo Uncategorized

У ТОКУ КОНКУРС ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ УГРАДЊЕ СОЛАРНИХ ПАНЕЛА

МАКСИМАЛНА СУБВЕНЦИЈА 420.000 ДИНАРА ПО ДОМАЋИНСТВУ

Обновљиви извори енергије у многим земљама се већ дуго користе, не само као алтернатива због енергетске кризе, већ и ради чистије животне средине. У земљама са топлијом климом, попут Грчке, соларни панели су скоро на сваком објекту. Од пре две године и Чачак је на списку градова који, заједно са државом, суфинансира уградњу соларних панела на породичним кућама. Недавно је поново расписан јавни конкурс за ову меру енергетске санације, а заинтересовани могу предати документацију до 14. новембра. За ове намене опредељено је 11, 5 милиона динара. По половину, новац су обезбедили Град Чачак и Министарство рударства и енергетике. Према грубој рачуници, ова средства могло би да искористи тридесетак грађана.

Конкурс за суфинансирање уградње соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе на породичним објектима расписан је 24. октобра и траје 21 дан, закључно са 14. новембром. Према речима Владимира Гојгића, начелника Градске управе за локални економски развој (ЛЕР), конкурс је за средства из 2022. године. Овом је претходио јавни конкурс за фирме, извођаче радова, одабрано их је седам. Од њих ће корисници субвенције преузимати предрачуне, које ће, заједно са неопходном документацијом, предавати приликом конкурисања.

Владимир Гојгић, начелникаГрадске управе за локални економски развој

Грађанима се суфинансира набавка соларних панела за производњу струје за сопствене потребе, а чија снага не прелази 6кW. Осим панела за породичне куће, које морају  имати све потребне дозволе, у цену је урачуната и набавка инвертера, двосмерног мерног уређаја и израда извештаја извођача радова о уградњи и пуштању у пробни рад. Извештај је неопходан приликом прикључења на дистрибутивни систем и потписивања уговора са „ЕПС снабдевањем“.

– Подносилац пријаве мора бити и власник објекта за који конкурише и бројила. Ако није власник, неопходно је да има пребивалиште на адреси објекта и писану сагласност власника објекта оверену код јавног бележника. Доставља и три последња рачуна за потрошњу електричне енергије. Минимум потрошње је 30 кW месечно. Максималан износ средстава која се додељују је 50 одсто вредности укупне инвестиције са ПДВ-ом, односно, грађанин највише може добити 420.000 динара субвенције. До 840.000 динара је учешће пола/пола, а све изнад тог износа плаћа корисник – објашњава начелник Гојгић.

Фото: Научно технолошки парк Чачак

На сајту Града Чачка објављен је списак фирми, пријавни формулар, као и шта је све потребно од документације (попуњен и потписан пријавни образац, препис листа непокретности за објекат и парцелу на којој се налази кућа, решење о порезу на имовину, фотокопија личне карте власника и других који живе на адреси, предрачун од фирми извођача…)

– Пријаве се могу предати директно, на писарницу Градске управе или послати поштом на адресу Жупана Страцимира 2. Након тога, оцењују се пријаве, а предвиђена су два изласка Комисије, укључујући и након реализације инвестиције, вероватно на пролеће следеће године. Сва плаћања Града иду директно на рачун фирме, која изводи радове, и то на крају када се изврши прикључак на дистрибутивни систем и грађанин потпише уговор са ЕПС-ом. До тада грађанин мора да измири свој део новчане обавезе – истиче Гојгић.

Ово је други конкурс који Град објављује за уградњу соларних панела. Како примећује начелник Гојгић, интересовање грађана није занемарљиво.

– За први конкурс за 2021, за који је било намењено десет милиона, јавило се 25 заинтересованих, а 16 их је на крају потписало уговор. Ипак, сада су неки услови ЕПС-а, који се односе на мини соларне електране, промењени. Према информацијама које сам добио из овог јавног предузећа, сада је краћи рок отплате инвестиције. Према њиховим показатељима, то је сада шест, а раније је било осам-девет година. Зато очекујемо да ће бити веће интересовање за соларне панеле – закључак је Гојгића.

За стандард већине грађана то је, ипак, велика инвестиција, за коју се тешко одлучују, тако да ће то код нас и даље бити „пионирски“ подухват.

В. Т.  

УСКОРО НОВИ КОНКУРС

Раније је конкурс за уградњу соларних панела, као и правилник, био засебан од осталих мера енергетске санације. Од ове године, истиче начелник Гојгић, конкурс ће бити обједињен. У току је припрема и овог конкурса, који ће бити објављен у првој половини новембра. Овај конкурс ће трајати до утрошка средстава и обухватиће све мере које су биле и ранијих година: замену фасадне столарије, термоизолацију, уградњу или замену котлова на гас, пелет, топлотних пумпи, соларних колектора и панела… За ове намене је одвојено 58,2 милиона динара, такође, по пола Град и ресорно Министарство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.