Aktuelno Društvo

UČENICI I NASTAVNICI IZ ČEŠKE U POSETI OSNOVNOJ ŠKOLI „TANASKO RAJIĆ“

PRAVI SE PRIJATELjI ODMAH PREPOZNAJU
Svetska agencija koja prati zbratimljene gradove svrstala je Valaške Mezeriči i Čačak među deset najboljih. Naša dva manja grada pretekla i metropole
Slobodno možemo reći da je Osnovna škola „Tanasko Rajić“ ovih dana višejezična sredina. U hodnicima i učionicima moga se čuti engleski, češki, ali i gosti koji pokušavaju da savladaju osnove srpskog jezika.
– Ako je potrebno objašnjavamo rukama, nogama, samo da se sporazumemo – šale se Česi, očigledno zadovoljni gostovanjem u Čačku. Došli su u ponedeljak, 20. maja, a kući se vraćaju danas. Doputovao je 21 učenik i pet nastavnika. Domaćini su se potrudili da im ni jednog trenutka ne bude dosadno i da vreme ispune sadržajno i kreativno.


– Program koji su nam pripremili je sjajan. Naši đaci govore engleski, ali uče srpski, a vaši češki. Upoznaju srpske porodice, naučili su o običajima, tradiciji, istoriji Srbije i ovog kraja. Presrećni smo, već imamo dosta planova za budućnost – najavljuje Daniela Miklova, direktor Osnovne škole „Vuhlidka“ iz Valaške Mezeriči.
U Čačak su došli učenici sedmog i osmog razreda. Smešteni su u porodicama kod svojih srpskih prijatelja. Kako su se i gosti pohvalili, svaki dan im je bio osmišljen. U školi su zajedno organizovali i pohađali radionice, takmičili se u kvizu iz engleskog jezika, posetili Mećavnik, Zlatibor, Ovčar Banju, brdo Ljubić i ostale znamenitosti Čačka i okolnih krajeva.
– Ostvarili smo sve što smo zamislili. Prevashodno smo hteli da učenici budu stalno upućeni jedni na druge. Zajedno dolaze u školu, prate nastavu i radionice, okupljaju se za doručkom, ručkom, večerom… Bratsvo i zajedništvo u pravom smislu. Naša saradnja zaživela je pre dve godine. Od tada smo dosta toga uradili. Verovatno smo zato među deset najboljih zbratimljenih gradova u svetu. Iako se ne družimo toliko dugo, brzo smo prepoznali iskrene prijatelje. Deca iz Čačka odlaze na skujanje u Češku, a oni dolaze u čačansko odmaralište „Ovčar“ u Ulcinju. Nadam se da smo zaista bili dobri domaćini i pokazali toplu slovensku dušu – kaže Milorad Tešić, direktor OŠ „Tanasko Rajić“. Kako je najavio, dalja saradnja će prevazići obrazovne, turističke, rekreativne i ostale sadržaje. Česi i Čačani zajedno će učestvovati u osmišljavanju i sprovođenju međunarodnih projekata namenjenih prosveti.


Dogovoren je i pononi susret. Čačani će krajem septembra otputovati u Češku.
– Baš nam je lepo, družimo se, učimo jezike, izlazimo zajedno u grad. Voleli bismo da se češće viđamo – saglasni su učenici iz Češke i Srbije.
Teško je odoleti i ne pomenuti utisak koji gosti iz Češke ostavljaju, i stariji i mlađi. Vrlo su vaspitani, tihi, nenametljivi, ljubazni i predusretljivi. I odlično se uklapaju u razdraganost koja vri kod nas…
U slučaju jezičkih barijera, gosti i domaćini imali su pomoć prevodioca. Lubomir Furmanek naučio je srpski jezik zahvaljujući prijateljima iz Čačka i govori ga vrlo dobro.
Zajedno sa nastavnicima i decom u Čačak su doputovali i predstavici gradske vlasti Valaške Mezeriči. Za goste iz Češke organizovan je i prijem kod gradonačelnika Čačka.
Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.