Društvo

Udruženje Čačana u Beogradu podseća: Danas rođendan profesoru Djuroviću

Na današnji dan pre 63 godine, 31. avgusta 1957. godine u Nišu, rođen je naš poznati zemljak i istaknuti član Udruženja Čačana u Beogradu, profesor doktor medicinskih nauka Branko Đurović. Prvi razred osnovne škole završio je u selu Slatini kod Čačka, odakle su mu roditelji i rodbina sa majčine i očeve strane. Ostale razrede osnovne škole završio je u Zagrebu, a gimnaziju u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1982. godine kao jedan od najboljih studenata.

Postdiplomske studije završio je na istom fakultetu gde je i magistrirao 1989. godine iz oblasti neurohirurgije i neurologije. Specijalistički ispit iz neurohirurgije odbranio je 1990. godine i postao specijalista neurohirurg. Doktorsku tezu iz oblasti neurohirurgije odbranio je 1992. godine, a subspecijalizaciju iz kliničke neurofiziologije sa epileptologijom 1993. godine. Od 2012. godine redovni je profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za užu naučnu oblast Hirurgija. Akademsku specijalizaciju „Menadžment u zdravstvu“ odbranio je 2010. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Paralelno sa akademskim radom Profesor Đurović započeo je svoj profesionalni angažman 1984. godine na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Danas obavlja funkciju pomoćnika direktora Klinike za neurohirurgiju i Načelnika neurohirurgije u Urgentnom centru. Bio je mentor i član komisija prilikom izrada i odbrana više magistarkih i doktoriskih teza. Učestvuje u više naučnih projekata i autor je više desetina naučnih radova objavljenih u eminentnim stranim i domaćim naučnim časopisima. Profesor Đurović je oženjen i ponosni je otac troje dece od kojih je dvoje krenulo njegovim stopama u medicinske nauke.

Sve ovo bi bilo puko nabrajanje činjenica da iza toga ne stoji naš doktor Branko, vrhunski stručnjak, ali pre svega čovek plemenitog i velikog srca, uvek spreman da strpljivo sasluša, posavetuje i pomogne. Vezan velikom ljubavlju za svoju porodicu, svoj rodni kraj, Čačak i Čačane. Više decenija aktivan je u Udruženju Čačana u Beogradu, često obilazi Čačak, a vezan je i za svoju dedovinu u Slatini.

Našem dragom profesoru dr Branku Đuroviću u ime svih članova i prijatelja Udruženja Čačana u Beogradu, kao i svih poštovalaca njegovog rada, želimo srećan rođendan, puno zdravlja, lične i porodične sreće i uspeha. Sigurni smo da zna koliko smo ponosni smo na njega. Mlade generacije imaju na koga da se ugladaju i uzmu ga za primer kao vrhunskog stručnjaka i čoveka vrednog svake pažnje i divljenja.

Udruženje Čačana u Beogradu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.