Dragačevo Region

УДРУЖЕЊЕ „НАШЕ ДРАГАЧЕВО“ ТОКОМ 2022. ГОДИНЕ СПРОВЕЛО РЕКОРДАН БРОЈ АКЦИЈА

УДРУЖЕЊЕ „НАШЕ ДРАГАЧЕВО“  ТОКОМ 2022. ГОДИНЕ СПРОВЕЛО РЕКОРДАН БРОЈ АКЦИЈА

ПУНОМ ПАРОМ И У ОВОЈ ГОДИНИ!

На самом крају 2022. и током јануара 2023. године, Удружење „Наше Драгачево“ из Гуче је спровело још једну веома успешну, сада већ традиционалну акцију поделе божићних пакетића за децу, као и пакета основних животних намирница и средстава за хигијену за вишедетне или породице слабијег материјалног стања широм Драгачева. Ове активности су организоване у склопу иницијативе „Братске помоћи“, која је заштитни знак овог Удружења од његовог оснивања.

У акцији која је трајала и након Божића и Српске нове године, око 60 драгачевских малишана узраста од беба до ђака шестака је добило од Удружења божићне пакетиће са слаткишима, грицкалицама, сокићима, али и играчкама, бојанкама, сликовницама, књигама и бојицама. Акцијом су обухваћене породице, махом са сеоског подручја, из Дљина, Доњег Дупца, Дучаловића, Горачића, Рогаче, Губереваца, Расовца, Лисица, села Гуче, Виче, Живице, као и Лучана и Гуче. Реч је о породицама које је „Наше Драгачево“  помагало последњих година, а њима су обухваћени и нови корисници материјалне подршке у акцијама „Братске помоћи“.

Удружење „Наше Драгачево“ је током протеклих празника, по први пут увело у праксу да се спортским клубовима и културно-уметничким друштвима дарују по три пакетића, што је обрадовало мале кошаркаше, фудбалере, каратисте и фолклорце.

 – Крајем децембра и у првој половини јанура, поделили смо 60 пакетића и то је апсолутни рекорд наших досадашњих акција „Божићни пакетићи“. Уручили смо и одређени број пакета хране, кућне хемије и средстава личне хигијене за породице којима је оваква помоћ била тренутно најнужнија. Овом акцијом је на симболичан начин окончана изутетно успешна година рада Удружења. У нимало лаким околностима и са јако скромним ресурсима, успешно смо спровели 211 различитих акција и ушли у 2023. годину у још јачем ритму – рекао је за „Чачански глас“ Милан Парезановић, председник Управног одбора Удружења „Наше Драгачево“.

У 2022. години,  Удружење „Наше Драгачево“ је спровело 65 акција братске помоћи за вишедетне и породице слабијег имовног стања широм Драгачева, у којима је подељено неколико тона гардеробе, обуће, хране, слаткиша, школског прибора, кућне хемије, играчака и средстава личне хигијене тамо где је то било најнужније, као и 31 акцију под називом „Књига на дар“, кроз које је школским библиотекама, Библиотеци Општине Лучани, драгачевским основцима, али и деци која живе у тешким околностима, поклоњено више од 600 књига, енциклопедија, уџбеника, сликовница…

У протеклој години спроведено је и осам еколошких активности, посебно у областима  рециклаже и акције „Чеп за хендикеп“ која се спроводи са Еко-секцијом Основне школе у Гучи. Покренута је и иницијатива у којој је прикупљено преко 200 потписа грађана за Улицу Андрије Протића у Гучи. Поред тога,  спроведено је и 10 акција доделе захвалница и српских застава драгачевским фирмама које се рекламирају или истичу свој назив на ћириличном писму, као и мноштво других, махом теренских акција у другим областима.

Фонд за помоћ талентованим ученицима и студентима Драгачева, који је у оквиру Удружења „Наше Драгачево“ основан у марту 2022. године, спровео је укупно 14 акција,  захваљујући којима су младим узданицама Драгачева поклоњени таблети, рачунари, књиге, шаховски комплети, одлазак у Петницу, али и једна стипендија.

Фонд за откуп и прикупљање предмета из прошлости Драгачева био је такође активан и спровео је четири  акције, а како наводе у Удружењу „Наше Драгачево“, у ову годину улазе са много ентузијазма и још већим плановима, како би значајније унапредили живот у својој локалној заједници.

В. С.

Фото: Удружење „Наше Драгачево“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.