Kultura Kultura

Уметничка галерија „Надежда Петровић“ гостовала у Трстенику

„Јефимијини дани 2022.“ 

Гостовање Уметничке галерија „Надежда Петровић“  у Трстенику 

Документарна  изложба „Надежда Петровић 1873-1915.“ је презентована у Музејској збирци Народног универзитета у Трстенику у оквиру традиционалне културно/духовне манифестације која се 35. пут по реду одржава у част средњовековне поесникиње монахиње Јефимије.

Изложбу су отворили директор Уметничке галерије Бранко Ћаловић и Мирјана Рацковић, музејска саветница.
Ћаловић је у уводној речи подсетио на животне путеве Надежде Петровић, њену уметност и активизам али и на претходну успешну сарадњу са трстеничким Центром за културу:

Прошло је више од 30 година од нашег сусрета у Трстенику када је Галерија представила експонате из својих збирки у Центру за културу. А прошло је и много година када је Надежда Петровић пролазила овим крајевима – знамо да је овуда пролазила 1895. године, по њеним цртежима манастира Велуће. Надежда Петровић је била најзачајнији наш уметник на почетку прошлог века, српску уметност је окренула савременим токовима европске уметности и истовремено радила на подизању националне свести како кроз свој друштвени активизам тако и на тематском програму своје уметности – наиме док се стилски окренула савременим правцима, тематски је остала везана за националне мотиве сликајући призоре које је видела путујући по ондашњој Србији и крајевима где је од давнина живео наш народ – у Старој Србији и Македонији.

Документарна изложба о Надежди Петровић  на едукативан начин представља сликарско и патриотско дело наше велике уметнице Надежде Петровић (Чачак, 1873 – Ваљево, 1915), њен живот, школовање, усавршавање и период који се односи на учешће у Балканским и Првом светском рату. Кроз штампани и видео материјал публици су презентоване Надеждине тежње ка измени програма српске уметности на почетку прошлог века и неизмерно родољубље исказано у позадини фронта док је неговала рањенике, али и то како је и у трагичним тренуцима, пратећи српску војску у три рата, стварала слике неизмерне лепоте, колористички експресивне и пуне емоција. 

Изложба ће у простору Музејске збирке у Трстенику бити доступна за посетиоце до 10. јула.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.