Kultura Kultura

Уметничка галерија „Надежда Петровић“: Стална поставка (2005-2022)

Уметничка галерија „Надежда Петровић“: Стална поставка (2005-2022)

Отварање: 

Четвртак,  14. априла 2022. године у 19 часова

Након реконструкције зграде Уметничке галерије „Надежда Петровић“  2005. године и после пуних 16 година у Галерији за посетиоце је доступна Стална поставка радова из галеријских збирки реализована управо 2005. године. С обзиром да је у току посао на реализацији пројекта „Чачак, престоница културе Србије, 2023.“, по којој би Галерија требало да добије нови простор за депо и Сталну поставку, ово је највероватније и последњи пут да се Стална поставка у овом простору презентује јавности, а свакако последњи када је у питању избор радова узимајући у обзир знатно попуњавање галеријских збирки последњих година. 

Изложени радови, годинама пажљиво прикупљани, чине само један део богате збирке Уметничке галерије „Надежда Петровић“ на основу које се може сврстати у ред предводника незаобилазних за познавање уметничке праксе из окружења. Сама поставка не открива само стилове доминантне у периоду настанка већ и социо-политичку атмосферу тренутка иманентну и оном што се назире у блиској будућности. Како уметност и настаје због личне потребе стимулисане талентом временом, неретко, уметничка дела надрастају сама себе. Изласком уметника на европску сцену (од Табаковића, Лубарде, Дамњана, Пеђе Милосављевића до Величковића, Кулмера, Муртића, Цилета Маринковића и Раше Тодосијевића), настаје самосвојна и интегративна уметничка сцена седамдесетих и осамдесетих година ХХ века. Управо то и такво сликарство чини нуклеус ове поставке. Мешавина стилова ствараних идејама и умешношћу великог броја заступљених аутора широко је поље које доноси разноврсност ликовних проблематика  чинећи феноменолошке корелације истовремено сурове и благе, лепршаве и грубе, драматичне и сензуалне, понекад еротичне, унакажене, умилне, распричане, увек неописиво и садржајно пуне стваралачке чистоте и чврстоће. Концепцијски ова поставка дела из галеријских збирки је целовита представа догађања на српској и југословенској уметничкој сцени проматрана искључиво кроз ликовну проблематику – форму, боје, светлост, материју, конструкцију, концепт, ангажованост, мултимедијалност …

Поставка ће бити доступна до 24. јуна, а у том периоду ће бити приређено више пратећих програма намењених најразличитијој публици.

Радно време Галерије:

уторак – петак————–10-20h

субота – недеља———-10-14h

понедељком затворено за посетиоце

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.