Kultura Kultura

Уметнички експонат „одшетао“ из чачанске галерије до ћупријског музеја

Уметнички експонат одшетао из чачанске галерије до ћупријског музеја

Дела из збирке Уметничке галерије „Надежда Петровић“ у наредних месец дана гостују у Музеју „Хореум Марги – Равно“ у Ћуприји. Данашњи транспорт изложбе од Чачка до Ћуприје био је несвакидашњи, јер се један експонат успут „дружио“ са децом.

Како је у питању транспорт уметничких дела насталих у 21. веку, када су уметнички перформанси и акције неизоставни у уметничким програмима, ово се могло и очекивати. Ready-made објекат чувене уметничке групе ШКАРТ (Драган Протић и Ђорђе Балмазовић) под именом ЖБУНОТРЧ, који представља уметничко дело састављено од отпадног материјала и одабране биљке у саксији, а израђено са великом дозом довитљивости, хумора и еколошке свести, „шетао“ је школским двориштем у Основној школи у Прељини са ученицима првог разреда, а затим се дружио са ученицима петог разреда Основне школе „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“ у Бресници.

Ове акције је осмислила и организовала Драгана Божовић, кустоскиња чачанске галерије и ауторка изложбе. Жбунотрч припада серији уметничких радова „мобиљки“, па су, сходно томе, раздрагани ученици шетајући са њим помогли биљкама да буду мобилне. Такође, сазнали су да Жбунотрч већ има завидно искуство – од 2010. до 2013. године шетао је Београдом, Венецијом, Лондоном, Линцом и Нагојом у далеком Јапану. Видели су га и грађани Чачка на својим улицама у акцији „У шетњи са Жбунотрчом“ 2016. године. У току трајања изложбе биће организовано да Жбунотрч са децом и другим грађанима „протрчи“ и улицама Ћуприје познатог града атлетике.

Извор: Ча глас


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.