Društvo

УСКОРО ЧИШЋЕЊЕ ЈЕЗЕРА МЕЂУВРШЈЕ

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Чачка задужена за екологију, каже да је завршен пројекат за више пута најављивано измуљавање језера Међувршје.

– Стало се код расписивања јавне набавке за студију изводљивости којом ће бити утврђени методологија и начин измуљавања језера. Очекујемо позив из Радне групе Владе Србије, при кабинету премијерке Ане Брнабић. Када будемо имали студију изводљивости, предстоји израда пројектно-техничке документације – каже Ђоковић, истичући да ће цео процес чишћења језера трајати веома дуго.

Управо због тога, каже она, у међувремену се морају радити „пројекти кратког даха“, који решавају само неке сегменте. Један од тих пројеката је сечење трске и траве на самом језеру Међувршје, за који се чекају неопходне сагласности Завода за заштиту природе.

Ове године, најкасније до јуна, биће спроведена и велика акција чишћења језера од отпада, пре свега пет амбалаже. Ђоковић сматра да то мора постати редовна активност предузећа „Србијаводе“ и „Дринске хидроелектране“ који газдују језером. Како она наводи, Туристичка организација Чачка, која поседује катамаран за чишћење отпада, ову активност спроводила је и  ранијих година, а сав прикупљени отпад се транспортовао на регионалну депонију „Дубоко“. Предвиђено је и постављање мрежа за прикупљање комуналног отпада, а у плану је и набавка еколошког катамарана, за који ће се конкурисати код потенцијалних донатора.

В. Т.

Фото: Славуј

2 thoughts on “УСКОРО ЧИШЋЕЊЕ ЈЕЗЕРА МЕЂУВРШЈЕ

  1. Da li ste svesni kolike su količine mulja?
    I gde ćete, i kako da transportujete taj mulj.
    Možda u kompoziciju voza, sa nekim elevatorom.
    ili nekim usisivačima?
    Dajte malo više podataka, kako mislite to da izvedete?

  2. Ваљало би прво очистити оно у Овчар Бањи! много би се добило на капацитету речног корита, функционисању електрана, заштити саобраћајница!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.