Kultura

УСПЕШНА ГОДИНА ЗА УМЕТНИЧКУ ГАЛЕРИЈУ „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“ И НОВИ ИЗАЗОВИ

КВАЛИТЕТ ПРОГРАМА ПОТВРЂЕН БРОЈНИМ НАГРАДАМА

– Година 2021. била је једнако тешка као и претходна, утолико тежа што смо све време радили и поред неповољне епидемијске ситуације, јер је скоро увек неко од запослених био или на боловању или у изолацији… У таквим условима морамо бити задовољни – успели смо да реализујемо све планиране активности! – каже за „Чачански глас“ Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ сумирајући резултате остварене у години која полако одлази, али која је по много чему била и успешна.

НИЗ ПРИЗНАЊА

Изузетно успешан почетак 2021. године за Уметничку галерију обележило је неколико важних награда. Ћаловић их помиње хронолошки. Најважнија међу њима била је награда коју додељује струковно удружење – Друштво историчара уметности Србије које је Изложбу 30. Меморијала Надежде Петровић прогласило за „Најбољу ауторску изложбу у 2020. години“. Награду истог назива јубиларни Меморијал добио је и од „Арт магазина“ из Новог Сада. Капитална књига “Породица Надежде Петровић кроз 19. век“ понела је признање „Даница Марковић“ за издавачки подухват године, које додељује Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ на изложби годишње завичајне издавачке продукције. Ту су и номинације ИКОМ-а Србија у неколико категорија (за најбољи пројекат, музеј и публикацију). Галерија је понела и Специјално признање листа „Борба“ за допринос култури, а жири „Политикине“ награде,  у ужи избор за најбољу изложбу у 2021. години уврстио је изложбу „Прећутни договор“ Лане Васиљевић, реализовану у Уметничкој галерији.

Награда Даница Марковић за публикацију

– Ту је и нешто изузетно значајно, не само за Галерију већ и за целу нацију – избор јубилеја, 150 година од рођења Надежде Петровић, који нас очекује 2023. године, за јубилеј који подржава УНЕСКО и промовисаће га у свим земљама чланицама ове организације, а Уметничка галерија „Надежда Петровић“ је носилац и координатор овог пројекта у име Националне комисије! Реч је о великом националном пројекту у коме учествују музеји, галерије, факултети из наше земље и региона, а који ће се реализовати, поред наше земље, и у Републици Српској, Хрватској, Словенији и Француској. Овоме бих додао и успешно реализовано аплицирање на конкурсе Министарства културе – за годишњи програм у области савремене уметности, за културно наслеђе и за откуп дела за попуну збирки – истиче директор Ћаловић.

Прослава Дана Уметничке галерије

ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА

У 2021. години обележен је значајан јубилеј – 60. година од оснивања Уметничке галерије „Надежда Петровић“, Галерија је основана 31. маја 1961, одлуком Народног одбора општине Чачак. Тим поводом многи програми су били посвећени јубилеју: промовисана је књига „Породица Надежде Петровић кроз 19. век“, ауторке Драгане Божовић, музејске саветнице, а приређена је и Улична изложба „Уметничка галерија НП 1961-2021“, којом су преко паноа у центру града суграђанима била доступна сазнања о делатности ове установе.

Централни догађај којим је обележена 60-годишњица оснивања Уметничке галерије била је изложба “Златном руком и сребрним српом: Етнографски предмети Париског атељеа Надежде Петровић“ на којој је премијерно у Србији презентован избор из колекције етнографских предмета Надежде Петровић који се чува у Етнографском музеју у Београду. Ова изложба је изазвала велико интересовање,чак иу оваквим околностима, а остварена је, примећује Ћаловић, кроз изузетну колегијалну сарадњу кустоса – коаутора изложбе и установа које су уступиле своје екпонате за изложбу.

СВЕ ИЗЛОЖБЕ

Изложбени програм Уметничке галерије реализован јепрема плану кроз11 изложби. Поред поменуте изложбе етнографских предмета Надежде Петровић ту су и:студијска изложба дела из галеријских збирки – Награђени на Меморијалима (од ХХ до ХХХ), „Рисим сценограф“, изложбе добитника награда на Меморијалима – Марка Марковића и Ивана Шијака и самостална изложбу Лане Васиљевић.

Изложба Лане Васиљевић

У оквиру одређених дугогодишњих пројеката реализоване су још четири изложбе: у оквиру манифестације „Соњин септембар“ – изложба Еве ван Тонгерен из Холандије; „ШансАрт“–изложба младе чачанске уметнице Лене Миловановић; у оквиру новопокренутог пројекта „Визуелне уметности у образовању“, приређена је изложба доајена ликовне педагогије у Чачку– Бранка Трифуновића. Управо је у току изложба „На трагу светлости“ – ретроспектива Божидара Плазинића, којом Уметничка галерија, упркос пропратним тешкоћама, успешно завршава годину, у очекивању да управо ових дана из штампе изађе најобимнија монографија једног уметника коју је реализовала ова установа, којом се на 400 страна презентује уметнички и друштвени активизам овог визуелног уметника.

Релизовано је и неколико гостовања галеријских изложби и програма, наводи директор Ћаловић: у Културном центру Рашка представљена је изложба цртежа и карикатура Пјера Крижанића, а у Библиотеци Универзитета у Крагујевцу изложба „Слике и њихове тајне“; књига “Породица Надежде Петровић кроз 19. век“ је представљена у Краљеву и Сићеву, а нова књига библиотеке „Равнотежа“ промовисана је у Београду.

Промоција Лаура Барна

У оквиру редовне делатности урађени су конзерваторски прегледи са елаборатима, а у галеријске збирке по основу откупа и поклона обогаћене су са 22 нова експоната. Приређено је и око 20 пратећих програма: јавних и стручних вођења кроз изложбе; ликовне, етно и едукативне радионице; промоције и предавања.

ФИЛМСКИ И ВИДЕО ПРОГРАМ-ПОГЛЕД У БУДУЋНОСТ

Последњих година Уметничка галерија активно шири видео и филмски програм, напомиње наш саговорник, истичући да је то свакако делатност музеја који гледају у будућност. Гостовала је 15. турнеја фестивала „Слободна зона“, а током јесени, од 8. новембра до 20. децембра, представљен је редован филмски програм на коме су промовисана ауторска остварења. Запажена гостовања имали су редитељ из Ирана, представљен је фестивал из Грачанице, документарни филмови Влатка Гилића које је у едицију „Памћење света“, уврстио Музеј „МоМА“ из Њујорка…

ДОПРИНОС ТИТУЛИ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

– Оно што свакако морам истаћи је ласкава титула коју је понео Град Чачак – титула „Престонице културе Србије за 2023. годину“ добијена је, заслугом бројних манифестација, установа, удружења, појединаца, програмских активности и општег културног активизма у нашем граду, укључујући и медије који су све то испратили, али делом и захваљујући успесима које је током претходних година остварила наша установа. У изради предлога пројекта, тим Галерије имао је, рекао бих, водећу улогу – наглашава Бранко Ћаловић.

Изложба Ивана Шијака

Да је Уметничка галерија достигла завидан ниво на мапи музејских установа говори и податак да су њени стручњаци – кустоси, ангажовани у различитим струковним организацијама и у пројектима – чланови комисија за избор представника Србије на тријеналу у Милану, у Музејском друштву Србије, у Управном одбору Завода за заштиту споменика културе у Краљеву, као чланови уметничког тима у пројекту „Чачак, престоница културе Србије“ и др. На пољу стручног усавршавања, два кустоса су положила за виша стручна звања, не заборавља да истакне директор Галерије, уз најаву нових изазова и честитку поводом новогодишњих празника нашим читаоцима и свим суграђанима.

Филмски програм

– У 2022. години нас, поред редовних програма и 31. Меморијала Надежде Петровић, очекују припреме за велики јубилеј 2023. године, као и активности у оквиру учешћа у програмима Националне престонице културе. Свим суграђанима честитам предстојеће празнике уз жељу и наду за бољу и перспективнију будућност и уверење да ћемо у наредним годинама допринети подизању квалитета културног живота у нашем граду, али пре свега, желим вам свима добро здравље и свако добро.

Зорица Лешовић Станојевић

Фото: Уметничка галерија „Надежда Петровић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.