Obrazovanje

УСТАНИЧКИ ЧАЧАК

Да је култура сећања битан елемент у формирању колективног памћења и васпитања младих генерација, потврдили су и просветни радници чачанских основних школа организовањем историјских радионица под називом „Устанички Чачак“. Ментори и реализатори ових радионица били су Срђан Глишовић, наставник географије из ОШ „Свети Сава“ и Стефан Радојковић, наставник историје из ОШ „Ратко Митровић“. Радионице су биле намењене ђацима седмог разреда, учествовала су 24 ученика из пет чачанских основних школа, а реализоване су у суботу, 7. и недељу, 8. маја, у нашем граду. Циљ ових активности је да кроз сопствену презентацију, ангажовани ученици пренесу својим вршњацима стечено знање и искуство.

Покровитељ ове едукативне активности био је Научни клуб Центра за стручно усавршавање у Чачку. Помоћ у реализацији радионица пружили су Народни музеј у Чачку и Туристичка организација Чачка. Учесници су били ђаци седмаци основних школа: „Др Драгиша Мишовић“, „Ратко Митровић“, „Свети Сава“, „Танаско Рајић“ и „Филип Филиповић“.

– Наставници историје и географије на редовним часовима немају довољно времена да се посвете темама из локалне историје или нашег окружења, као што су устаничка дешавања на простору нашег града и његове околине. Циљ ове радионице је управо био упознавање ђака са догађајима у Чачку и његовој околини у периоду ратног дела Српске револуције (1804-1815), посета локалитетима и учење о значајним личностима за историју нашег града, као што су: Арсеније Лома, Лазар Мутап, Милић Дринчић, Јован Курсула, Рака Левајац, Милутин Илић Гучанин, Јован Обреновић, Хаџи Продан Глигоријевић, игуман Пајсије, ђакон Авакум… – каже за „Глас“ Стефан Радојковић, наставник историје у ОШ „Ратко Митровић“.

Ментори су ђацима држали предавања у учионици Центра за стручно усавршавање, а уз то су посетили и историјске локалитете и на њима имали непосредну едукацију. У суботу су посетили манастир Благовештење у Трнави, где су могли да виде место избијања чувене Хаџи Проданове буне из 1814. године и науче више о њој. У недељу су посетили Љубић брдо и Спомен-комплекс Боја на Љубићу. Менторима је у раду доста помогао документарни филм који су ђаци погледали у просторији Туристичке организације Чачка на самом локалитету. Такође, уприличена је посета Народном музеју, где су ученици седмог разреда могли да виде бројне предмете и слике који сведоче о дешавањима у Чачку и његовој околини у време устаничких догађаја, сазнајемо од наставника Радојковића.

– На крају, ђаци су на плановима града, као и у самом граду трагали за улицама које носе имена инспирисана личностима и догађајима из ратног периода Српске револуције. Закључак је био да таквих улица у нашем граду има двадесет и да је успомена на устанке у нашем граду јака, нарочито ако узмемо у обзир и називе школа „Танаско Рајић“ у Љубићу, „Свети ђакон Авакум“ у Трнави, Спомен-комплекс на Љубић Брду, споменик Танаску Рајићу на кружном току у Љубићу и друге – истакао је Радојковић, указујући истовремено и на примере културе сећања која постоји у нашем граду.

Уз учење, ђаци су имали времена и за слободне активности и дружење, напомиње наш саговорник, што је све заједно допринело да проведу један квалитетан викенд. На њима је остало да спреме презентације које ће одржати у својим школа, па тако показажу својим другарима шта су видели и научилии на тај начин спроведу вршњачку едукацију.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.