Aktuelno Grad

Уз присуство министра Мартиновића пуштен у рад хидромелиорациони систем „Парменац“

У присуству министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Мартиновића, директора ЈВП „Србија воде“ Горана Пузовића и градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, свечано је пуштен у рад хидромелиорациони систем „Парменац“ у Пријевор пољу. Поред тога што ће бити од великог значаја за све становнике који се баве пољопривредом производњом, имаће велику улогу и у одбрани од поплава и бујичних вода.

Свечано пуштењеу рад хидромелиорационог система „Парменац“

– Мислим да су људи који се баве воћарством, повртарством и узгојем различитих врста житарица завршетак овог пројекта чекали неколико деценија, али ево, коначно смо успели да га завршимо.  Сви заједно и држава и локална самоуправа морамо да помогнемо пољопривредним произвођачима да се прилагоде отежаним климатским условима. Оно што нас очекује и што смо већ доживели јесу велике суше, са друге стране, велика количина падавина, поплаве. На све то морамо бити спремни и управо је овај систем доказ да држава и локална самоуправа могу заједничким напорима помоћи пољопривредницима да имају више приноса, али и да истовремено буду заштићени од елементарних непогода које су из године у годину све чешће – рекао је министар пољопривреде Александар Мартиновић.

Велика новчана средства уложена су у изградњу хидромелиорационог система који ће наводњавати велику површину од неколико стотина хектара, на којој домаћини тог краја узгајају различите пољопривредне културе. Пре пуштања у рад  хидромелиорационог система корисници су потписали уговоре са градоначелником Тодоровићем и директором ЈВП „Србија воде“ Пузовићем.

–  Пре шест година Град Чачак је добио грађевинску дозволу за реконструкцију канала за наводњавање од бране у Парменцу, до црпне станице на Љубић кеју, око 5,5 километара поптуно уништеног канала. Мудри и паметни људи 1954. године пројектовали су тај канал за наводњавање и тада се наводњавала површина од 600 хектара. Ми смо заједно, пре свега, са Владом Републике Србије, још у мандату када је председник Владе био Александар Вучић, заједно радили на овом пројекту и искористили средства из „Абу Даби фонда”. Вредност ове инвестиције је 5. 709. 000 евра, имамо 172 прикључка тренутно, а радимо на проширењу мреже. Тренутно око 400 хектара најплодније земље у овом делу града, наводњаваће се одавде, систем је дигитализован, са четири црпне станице. Ово је још један доказ да без подршке државе Србије и државног руководства, локална самоуправа не може да се развија брзо и квалитетно. Настављамо даље, имамо припремни пројекат, за канал кроз Љубић кеј, који ће бити потпуно уређен – рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.

Тодоровић је најавио и да ће до краја августа бити готова црпна станица у Љубићу, инвестиција ће коштати 100. 000. 000 динара, а инвеститор је град Чачак, уз подршку ЈВП „Србија воде“.

Обилазак црпне станице на Љубић кеју

ЈВП „Србија воде”, уз подршку Владе Републике Србије, ради на томе да становништво чачанског краја има све услове за наводњавање обрадивног земљишта, али и да спречи поплаве и уништавање пољопривредних култура, пре свега, проузрокованим временским неприлика, чему смо били сведоци у претходном периоду.

–  Генерација пре нас је направила овај систем, а ми смо га поптуно реконструисали и прилагодили 21. веку. То је сада један потпуно модеран, аутоматизован систем који омогућава да људи који живе у чачанској долини могу да заливају своје културе. Србија воде ће бринути о брани у Парменцу, о каналу који је комплетно реконструисан, о црпним станицама, заједно са корисницима ћемо бринути о секундарној мрежи, о систему. Ово је један добар пример комуникације државе и локалне самоуправе и доказ да Србија мисли о свим својим грађанима. Наравно да овде нећемо стати, заједно са Градом Чачком радимо на другој фази изградње овог система, његовог заокруживања. Ауто – пут нам је дошао у ту зону, па сада радимо и на прихватању вода које долазе са ауто-пута, дакле, трудимо се да комплетирамо део чачанске долине – истакао је директор ЈВП „Србија воде“ Горан Пузовић.

Становништво овог дела града Чачка, претежно се бави повртарством и воћарством, па ће им новоизграђени систем, пре свега, у летњем периоду бити од велике користи, да своје усеве заштите од суше.

Снежана Богдановић из Пријевора

– Овај канал је у последње време био неискоришћен, јер са њега нисмо могли да наливамо своја имања, с обзиром на то да се временске прилике и клима мењају и да је све више сушних дана. Вода нам је јако потребна да бисмо могли да узгајамо наше културе, тако да смо сви жељно ишчекивали када ће систем бити готов и пуштен у функцију, јер без воде по великој суши, приноси су далеко мањи, тако да нам ово заиста много значи – рекла је Снежана Богдановић.

– Бавим се пољопривредом,  ратарством, повртарством и ово ће нама много значити, у периоду када буде суша и када не буде падавина – рекао је Родољуб Љубичић из Пријевора.

Министар Мартиновић, директор Пузовић, заједно са градоначелником Тодоровићем и градским руководством, посетили су и домаћинство Исидора Богдановића који се деценијама заједно са својом породицом бави пољопривредом.

Градоначелник Тодоровић Богдановићу уручио Повељу захвалности

– Са својом породицом обрађујем око 45 хектара земље, од чега је 37 хектара под воћем, а три под кромпиром и на пет гајимо кукуруз, детелину. Мислим да је ово једна добра инвестиција, мало је закаснила, јер је добар део људи престао да се бави пољопривредном призводњом, међутим, нама који смо остали у томе доста ће значити, јер ћемо моћи да искористимо за заливање, и уколико би људи радили антифрост код воћа, тада је потребна већа количина воде. Ове године, како су нам рекли, биће бесплатно, а наредних година надамо се да ће бити неке пристојне цене, које ће моћи да поднесу пољопривредни произвођачи –  рекао је Богдановић.

Градоначелник Тодоровић је Богдановићу уручио Повељу захвалности за изузетан допринос у отклањању последица поплава које су погодиле територију града Чачка 2014.

Након посете домаћинству Богдановића, посетили су и црпну станицу на Љубић кеју, која би требало да буде завршена крајем лета.

Виолета Јовичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.