Društvo

ВЕЛИЧИНА И ИНСПИРАЦИЈА “МАЛОГ КОРАКА”

АПЕЛ СУГРАЂАНКЕ СТОЈКЕ БОГДАНОВИЋ: ЧУВАЈМО ЖИВОТНУ СРЕДИНУ!

Готово свакодневно можемо чути апеле јавно комуналних предузећа да чувамо животну средину, као и мобилијар и сав јавни инвентар. Али, нажалост, то углавном није довољно. Јер, поједини некултурни, неваспитани, бахати људи својим неодговорним понашањем руже слику нашег града. Недавно је у редакцијуЧачанског гласадошла разочарана суграђанка са молбом да објавимо њен апелчувајмо животну средину! Чињеница је да ружне слике појединих наших улица пуних отпада депримирају многе грађане. Али, мало је њих који ће урадити нешто конкретно, покупити смеће изпред зграде, у својој улици, на паркингу

Стојка Богдановић, некадашњи медицински радник, својим примерним понашањем често изазива неверицу, шаљиве коментаре комшија, па чак и подсмехе случајних пролазника. Можете је видети у околини “Роде”, у Улици браће Спасић, како испред зграде, “Ремонтовог” игралишта и са паркинга сакупља отпад и одлаже га, где му је и место, у контејнер.

– Свако може да уради нешто за чистију животну средину, свако може да учини “мали корак”, али његова је величина у томе што ће инспирисати још неког из своје околине да учини исто. Није тешко да покупимо смеће испред зграде, у нашој улици, у школском дворишту. На тај начин ћемо подићи еколошку свест и показати да сви са мало труда можемо много допринети чистијем окружењу. Опхођење према животној средини гради се од раног детињства, није довољно деци само причати шта је исправно, већ показати личним примером – наглашава на почетку разговора Стојка Богдановић.

Иначе, наша саговорница је од седамдесетих година прошлог века живела и радила у Немачкој, а последњу деценију на релацији Немачка – Србија. Имала је срећу да много путује, обиђе читав свет, посети све континенте, а у појединим земљама је била и по три, четири, пет и више пута, као што су Шри Ланка, Филипини, Индија, Кина и многе државе Америке, Европе, Африке… Упознала је многе народе, њихову културу, обичаје и традицију, видела природне лепоте и све уметности “људских руку”. Али, Јапан је за њу посебан, јер је најчистија земља света! 

– Кад дођем у Србију – шок. У Парменцу имам кућу, а повремено боравим у стану, у Улици браће Спасић. Захваљујући мештанима Парменац је чисто насеље, за пример свима. Одржавамо дворишта, пут, гробље… Али, кад дођем у стан, разочарам се колико су улице пуне отпада, папира, пластичних флаша, празних кутија и опушака од цигарета, разног смећа. Није ми тешко, кад имам времена, углавном једном седмично, да испред зграде и са паркинга покупим отпад. Купила сам брезову метлу, металну лопатицу, xакове за смеће. То уопште није проблем. Али, не могу да верујем да нико неће да ми помогне. Кад ме виде да чистим, поједини шаљиво кажу: “Добар и луд су браћа”. Само ми је једна жена рекла: “Да сам мало јача, способнија, дошла бих да ти помогнем”. С друге стране, родитељи доведу децу на игралиште и нико неће да покупи, макар, папире за својим малишанима. Не разумем неваспитање. Град је обезбедио канте и контејнере на сваком кораку. Зар је тешко отпад одложити где му је место? Нажалост, сви смо одговорни, родитељи, школство, друштво. Али, кад би сви изашли у своје улице и помогли да очистимо испред кућа и зграда, била бих срећна – каже Стојка Богдановић.

Наша суграђанка сматра да је центар града чист, али да је околина “запуштена” због несавесног понашања појединих људи и због тога је пожелела да се обрати нашој редакцији и упути апел грађанима да чувају животну средину.  

– Апелујем на Чачане, али и на све грађане Србије, на децу, ђаке, студенте, родитеље да воде рачуна о животној средини. Предлажем да повремено организујемо радне акције чишћења и уређивања околине. Не прљајте наш леп град и нашу земљу. Сви треба да покажемо друштвену одговорност према месту у коме живимо. Смеће и отпад који бацимо на улицу неће нестасти, неко мора да га покупи. Радним акцијама можемо да покажемо дух заједништва, а једино заједно можемо много да учинимо како бисмо живели у чистој средини – нагласила је Стојка Богдановић.

Надамо се да ће њен “мали корак” инспирисати многе…

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.