Društvo Grad Kultura

ВЕЛИКИ ЧОВЕК У ВЕОМА СУРОВОМ ВРЕМЕНУ

ПРЕДАВАЊЕ ИСТОРИЧАРА НЕМАЊЕ ТРИФУНОВИЋА О ДР ДРАГИШИ МИШОВИЋУ

У Галерији Народног музеја Чачак недавно је одржано  предавање посвећено др Драгиши Мишовићу, чачанском лекару, хуманисти и политичком активисти. О изузетно великом човеку и веома значајном за наш крај говорио је Немања Трифуновић, историчар Народног музеја у Краљеву.

– Доктор Драгиша Мишовић рођен је у селу Кулиновци, 4. марта 1898. године. У Првом светском рату је учествовао као добровољац и са српском војском је прошао “Албанску голготу”. Школовао се у Француској, где је положио матурски испит, а дипломирао је на Медицинском факултету у Прагу. Бесплатно је лечио сиромашне пацијенте у својој ординацији. Хапшен је као члан Комунистичке партије Југославије, а 18. јануара 1939. године преминуо је од последица саобраћајне несреће у Београду. Његовој сахрани у Чачку присуствовало је око 15.000 људи из целе Југославије. По њему данас носи име Клиничко-болнички центар у Београду, као и школе и улице у Чачку, Београду и другим градовима Србије – подсетила је Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачку, нагласивши да се основна замисао програма “Слобода или ништа”, у оквиру “Националне престонице културе 2023”, темељи на потреби истицања личности које су обележиле прошлост града, што је условило стварање посебног идентитета, као јединственог скупа особина и обележја, који су обезбедили трајну препознатљивост у поређењу с другим местима.

Немања Трифуновић и Делфина Рајић

ЛЕКАР И ХУМАНИСТА

Предавање Немање Трифуновића обухватило је целокупан живот и рад др Драгише Мишовића, од његовог порекла, школовања, ратних година, до стручног, лекарског и хуманистичког рада, као и његову политичку делатност. Наводећи биографију ове веома значајне историјске личности, искреног хуманисте, великог борца и заштитника сиромашних, којима није наплаћивао ни лекове, већ их је лечио бесплатно, Трифуновић је нагласио да је реч о изузетно великом човеку у веома суровом времену:    

– Из родних Кулиноваца, ратни вихор преко Албаније, односно, “Албанске голготе”, одвео га је у Француску, где се школовао и где је завршио Гимназију. Студије на Медицинском факултету започео је у Француској, међутим, морао је да их прекине, јер му је тада дијагностикована туберкулоза. Потом одлази у Чехословачку, односно, у Праг, где је 1925. године завршио Медицински факултет, стекао диплому доктора медицине, која му је нострификована и на Медицинском факултету у Београду. Драгиша Мишовић је био локал-патриота, остао је веран Чачку, Кулиновцима и становништву свога краја, које је бесплатно лечио и поред тога што је и сам имао велики проблем са туберкулозом. Та болест га је мучила кроз цео живот и она га је определила да постане изузетан стручњак управо за туберкулозу, која је у то време харала нашом земљом и односила људске животе. По повратку у родне Кулиновце отворио је приватну лекарску ординацију, а потом је прешао у Чачак, где је, такође, имао своју ординацију у којој је радио до краја живота, до 1939. године.

ВЕЛИКАН СЛОБОДЕ

Драгиша Мишовић се још на студијама у Француској заинтересовао за идеје Октобарске револуције и тада је прихватио левичарске, односно, идеје комунизма.  

– Члан Комунистичке партије Југославије постао је 1932. године, био је члан Месног комитета Комунистичке партије за Град Чачак. Остао је доследан комунистичким идејама све до краја живота, због чега је више пута и хапшен. Године 1935. у затвору је провео више од девет месеци, 1937. је поново хапшен, а 1939. се сам пријавио суду у Београду. Током спровођења у затвор на Ади Циганлији догодила се саобраћајна несрећа у којој је изгубио живот, под неразјашњеним околностима. Драгиша Мишовић је био, пре свега, изузетан и искрен хуманиста, заштитник сиромашних и великан слободе – нагласио је на крају предавања Немања Трифуновић.

Историчар Народног музеја у Краљеву Немања Трифуновић рођен је 1989. године. Дипломирао је историју на Филозофском факултету Универзитета у Београду, 2012. године, док је мастер студије завршио на Филозофском факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици (2015), где је уписао и докторске студије (2018). Радио је као наставник историје у две основне школе, а потом је прешао на место кустоса Историјске збирке у Народном музеју Краљево (2019), навела је Делфина Рајић биографију историчара Трифуновића.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.