Obrazovanje

Više mesta na fakultetima za buduće IT stručnjake

(Preuzeto sa sajta RTS – 13.04.2017.)

Univerzitet u Beogradu će do prvog maja objaviti konkurs za upis akademaca na osnovne, master i doktorske studije. O broju onih koji će se školovati o trošku države Vlada Srbije će tek odlučivati, pa će se shodno odluci i predložene kvote menjati. Jedno je sigurno, više mesta biće na smerovima koji školuju IT stručnjake.

 

Univerzitet u Beogradu

 

Kvote slične prošlogodišnjim. Indeks Univerziteta u Beogradu trebalo bi da dobije oko 14.850 brucoša. Ukoliko Vlada prihvati, oko 9.500 akademaca trebalo bi da se školuje o trošku države.

 

„Obično mi šaljemo po studijskom programu predlog za budžetske studente, a Vlada nam odgovori kroz fakultet, tako da onda moramo sve to da iskorigujemo. Nadamo se da ćemo i dobiti više mesta za informatičke programe“, kaže prorektorka Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević.

 

Na zahtev tri fakulteta da povećaju školarine, još nije stiglo mišljenje Ministarstva prosvete, pa će konačnu reč dati saveti tih fakulteta.

 

A za 16 srednjoškolaca, slabijeg materijalnog stanja, Univerzitet je organizovao besplatnu pripremu i konsultacije, a olakšaće im i sam upis. Onim starijima, preko Centra za razvoj karijere, organizuje novi ciklus stručne, BG prakse.

 

„Praksa u Centru bi trebalo da traje tri meseca. Želela sam da unapredim svoja znanja i da proverim kako je biti u realnom radnom okruženju“, rekla je praktikantkinja u Centru za razvoj karijere Nevena Mlađenović.

 

Ana Janković Barović iz Centra za razvoj karijere ističe da je u okviru ovog ciklusa otvoreno više od 200 mesta. „Institucije koje su otvorile svoja vrata su tradicionalno velika javna komunalna preduzeća, sekretarijati, ustanove kulture, gradske opštine“, rekla je Mlađenovićeva.

 

U Centru kažu da po obavljenoj praksi oko 66 odsto akademaca nađe posao. Konkurs je otvoren do 17. aprila.

Оставите одговор