Grad

ВИШЕ „ЗЕЛЕНОГ“ НОВЦА – ПОДНЕТО ВИШЕ ОД 11.500 ПРИЈАВА ЗА ЕКОЛОШКУ ТАКСУ

До сада је у Чачку поднето више од 11.500 пореских пријава за еколошку таксу коју, по посебној Уредби Владе Србије из децембра прошле године, плаћају само  правна лица и предузетници.  Електронским путем у Градску управу приспело је и обрачунато више од 8.380 пријава. Укупан износ задужења утврђен по тим пријавама је око 47,257 милиона динара, од чега је у еколошки буџет уплаћено више од 17,2 милиона динара. Још око 3.000 пријава стигло је поштом.

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за заштиту животне средине, каже да, иако је рок за подношење пријава био 31. јул, свакодневно стиже поштом по двадесетак нових пријава. Она сматра да је велики број пријава доказ да су многи озбиљно схватили ову своју обавезу и нада се да ће еколошки буџет бити три пута већи, него претходних година.

Фото: Љ. Новковић

– Досадашњи буџет је био око 32 милиона динара. Главна идеја Уредбе је да се оснаже локални еко-буџети, како би било мање учешће државе у пројектима. Висина еколошке таксе за правна лица и предузетнике зависи од степена негативног утицаја на животну средину, а може се платити цео износ или у ратама. Висина таксе иде од 5.000 динара за предузетничке радње, а до сада највећи обрачунати износ је око милион динара, колико ће годишње плаћати Компанија „Слобода“.

Ипак, како наводи Ђоковић, постоје и правна лица, која су се оглушила о Уредбу Владе, што ће бити предмет рада пореских инспектора. Многи су пријавили приход од нула динара, па ће и они бити контролисани.

С обзиром на то да је прошао велики део године, средства која се слију у еколошку касу користиће се углавном за пројекте и програме, о којима ће се одлучивати у октобру.

– То су „зелене“ паре, које ће се, свакако, наменски трошити за област заштите животне средине. Измирићемо и текуће трошкове, што нас и Закон обавезује, попут редовних контрола квалитета воде, ваздуха, мерења буке… – рекла је Ђоковић.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.