Uncategorized

Високе температуре не угрожавају воћне врсте

Пише: Виолета Јовичић

Температуре изнад просека за ово доба године утицале су и на рано цветање неких воћних врста, а код појединих довеле су чак и до почетка вегетације.

„Ове године вегетација је кренула раније пре свега, код бадема, кајсије и брескве и већ се те врсте налазе у фенофази цветања, неке сорте су већ у пуном цвету, нису још почеле да прецветавају. Ово време не смета воћу, не смета његовом цвету, међутим постоји велика вероватноћа да ће бити неких позних мразева јер у нашим условима мраз се може појавити до краја априла, тако да постоји тај ризик“, рекао је др Небојша Милошевић из чачанског Института за воћарство.

др Небојша Милошевић, Институт за воћарство Чачак

Прошле године рани почетак вегетације и априлски мразеви у великој мери утицали су на воћне врсте и десетковали род кајсије у чачанском крају.

„Мразеви могу утицати тако што ће измрзавати цвет или тек формиран плод, свака температура испод нуле може представљати проблем, али наравно, важно је и колико дуго тај мраз траје, није исто када траје пола сата и када траје читаву ноћ. Осетљивост цветова зависи од фазе у којој се они налазе, а најосетљивији је свакако отворен цвет, ипак, још остељивији је тек заметнути плод који се састоји у највећем проценту од воде“, рекао је Милошевић.

Према речима др Милошевића без обзира на то да ли ће мразева бити или неће, у воћњацима се морају примењивати одређене агротехничке мере. Ипак када је reч o раном цветању и појави мразева постоје и додатни савети стручњака како заштитити цвет.

Институт за воћарство Чачак

„Постоји неколико мера којима воћари могу покушати да сачувају своје воће у тим раним фазама. Скоро све мере су јако скупе и веома често се догоди да не буду исплативе с обзиром на њихову ефикасност. То може бити подизање температуре у засаду на различите начине, рецимо употребом грејних тела, такође, стварањем вештачке магле, мешањем ваздуха употребом великих вентилатора и наравно, употребом препарата на бази микроорганизама који подижу температуре на самом цвету или зачетом плоду“, навео је Милошевић.

Почетком двехиљадитих година воћне врсте у чачанском крају у процес вегетације кренуле су још средином фебруара што их касније уз повољне временске прилике није пореметило, па је и род био задовољавајућ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.