Пише: Виолета Јовичић
Температуре изнад просека за ово доба године утицале су и на рано цветање неких воћних врста, а код појединих довеле су чак и до почетка вегетације.
„Ове године вегетација је кренула раније пре свега, код бадема, кајсије и брескве и већ се те врсте налазе у фенофази цветања, неке сорте су већ у пуном цвету, нису још почеле да прецветавају. Ово време не смета воћу, не смета његовом цвету, међутим постоји велика вероватноћа да ће бити неких позних мразева јер у нашим условима мраз се може појавити до краја априла, тако да постоји тај ризик“, рекао је др Небојша Милошевић из чачанског Института за воћарство.
![](https://i1.wp.com/www.caglas.rs/wp-content/uploads/2024/03/nebojsa-milosevic.jpg?w=640&ssl=1)
др Небојша Милошевић, Институт за воћарство Чачак
Прошле године рани почетак вегетације и априлски мразеви у великој мери утицали су на воћне врсте и десетковали род кајсије у чачанском крају.
„Мразеви могу утицати тако што ће измрзавати цвет или тек формиран плод, свака температура испод нуле може представљати проблем, али наравно, важно је и колико дуго тај мраз траје, није исто када траје пола сата и када траје читаву ноћ. Осетљивост цветова зависи од фазе у којој се они налазе, а најосетљивији је свакако отворен цвет, ипак, још остељивији је тек заметнути плод који се састоји у највећем проценту од воде“, рекао је Милошевић.
Према речима др Милошевића без обзира на то да ли ће мразева бити или неће, у воћњацима се морају примењивати одређене агротехничке мере. Ипак када је reч o раном цветању и појави мразева постоје и додатни савети стручњака како заштитити цвет.
![](https://i0.wp.com/www.caglas.rs/wp-content/uploads/2024/03/slika-2.jpg?w=640&ssl=1)
Институт за воћарство Чачак
„Постоји неколико мера којима воћари могу покушати да сачувају своје воће у тим раним фазама. Скоро све мере су јако скупе и веома често се догоди да не буду исплативе с обзиром на њихову ефикасност. То може бити подизање температуре у засаду на различите начине, рецимо употребом грејних тела, такође, стварањем вештачке магле, мешањем ваздуха употребом великих вентилатора и наравно, употребом препарата на бази микроорганизама који подижу температуре на самом цвету или зачетом плоду“, навео је Милошевић.
Почетком двехиљадитих година воћне врсте у чачанском крају у процес вегетације кренуле су још средином фебруара што их касније уз повољне временске прилике није пореметило, па је и род био задовољавајућ.