Društvo

ВОДЕНКОС – РОНИЛАЦ И СИМБОЛ ЧИСТИХ РЕКА

„ПТИЦЕ ЧАЧКА И ОКОЛИНЕ“

Јединствена је птица летачица која рони, па и плива под водом. И то не било где, већ за то бира бистре планинске потоке и речице, па је један од најбољих показатеља чистоће ових водотокова. О воденкосу (лат. Cinclus cinclus), особеном по много чему, кога Енглези зову White-throated Dipper, за „Чачански глас“ прича Драгиша Гашо Петровић, еколошки активиста и велики заљубљеник у птице.   

Као што јој и име каже, блиска је „рођака“ косу, а због избора станишта, ова гнездарица станарица у имену има додатак водени. Бира искључиво обале чистих потока и речица са каменитим коритима, углавном у брдско-планинском подручју, а доста ређе у долинама већих река. У нашем крају најчешће се може видети на Бањском потоку, старом кориту Западне Мораве у Овчар Бањи, на Врнчанској реци, Каменици…

– Једном сам воденкоса видео и у подручју Суве Мораве, како плива и зарања… Може се сматрати једним од индикатора чистоће воде и окружења. Веома је угрожен у последње време, јер су многе чисте реке „нападнуте“, пре свега, изградњом мини хидроелектрана, због чега практично нестају читава корита… Тако воденкос губи своје станиште. Угрожава га и неконтролисана сеча шума поред река и потока, јер долази до ерозије, па често у пролеће буду збрисана њихова гнезда, која су најчешће у пукотинама стена крај воде, испод слапова, малих мостова… Ми га још имамо у окружењу, али му бројност није велика – наводи запажања Гашо Петровић.

Дужина тела јој је око 18 сантиметара, са распоном крила од 25 до 30 сантиметара. Животни век јој је око четири године. Здепастог је тела са краћим репом. Има карактеристичну белу боју на врату и грудима, попут портикле. С обзиром на то да нема пловне кожице као многе ронилице, објашњава наш саговорник, при зарањању користи замахе врло кратких крила, па се чини као да лети кроз воду… Када рони, испод воде може остати 30 секунди. Перје јој је густо и водонепропусно.

– Има веома развијену тртичну жлезду, кљуном размазује масни садржај из жлезде по свом перју. Тако се штити од воде. Пошто је станарица, и зиму проводи у нашем крају, па у потрази за храном, зарања и у хладну воду. Захваљујући том „масном“ перју ни то је не угрожава. Храни се воденим инсектима, ларвама, малим раковима и другим бескичмењацима на дну потока и речица. Искључиво лети ниско изнад воде. И када стане на стену, обично у води, стално је у покрету, почучкује ногама и маше репом. Воденкос је веома територијалан, односно, и женка и мужјак штите територију на којој свијају гнездо, па често „патролирају“ уз корито. Има и карактеристичну песму, углавном се оглашава у лету, најсличније цијуку или клокоту воде – описује Гашо и додаје да се и по тој песми може „открити“ присуство ове невелике птице.

Гнезди се два пута годишње: у марту/априлу и у мају. Женка полаже четири до шест јаја на којима лежи од 14 до 17 дана.  Гнезда су лоптастог облика, грађена, углавном, од маховине и обложена сувим лишћем.

В. Т.

Фото: Драгиша Петровић

Извор: „Птице Чачка и околине“ и Википедија

УГРОЖЕНА СТАНИШТА

Воденкос је строго заштићена врста. И ова птица угрожена је од неконтролисане и неправилне употребе хемијских препарата у пољопоривреди. Чест је призор да се баш канте за прскање испирају у потоцима и рекама… Није реткост да су канализационе цеви директно спроведене у реке и потоке. На овај начин уништава се живи свет у тим водотоковима, која су главна храна воденкоса.

– Чистих река и потока је све мање, а опстанак воденкоса је у директној вези са очувањем тих станишта – закључује Гашо Петровић.

Насељава брдско-планинске делове Европе, Мале Азије и северозападне Африке.  Ове птице су забелажене и на Фарским острвима, Малти и у Тунису. Подврста која је насељавала Кипар изумрла је 1958. године. Воденкос је национална птица Норвешке.

Најстарији податак о присуству врсте у Србији потиче из околине Неготина, где је 1887. прикупљен један примерак за Музеј Српске земље у Београду. У Војводини никад није забележен. Орнитолози процењују да се у Србији гнезди од 2.200 до 3.000 парова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.