Društvo Za mlade ima nade i ovde

VOLONTERI KANCELARIJE ZA MLADE NE POSUSTAJU NI U USLOVIMA PANDEMIJE

USKLADILI AKTIVNOSTI SA EPIDEMIOLOŠKIM MERAMA

Aktivisti čačanske Kancelarije za mlade tokom drugog talasa korone nisu bili u mogućnosti da se sastanu zbog uvedenih epidemioloških mera, ali su se redovno čuli telefonom i planirali aktivnosti za period kada se situacija smiri. Razvili su nekoliko interesantnih ideja i pretočili ih u projekte koje je podržalo Ministarstvo omladine i sporta sa 42.000 dinara. Sredstva su im odobrena na konkursu “Šta nam teško”, sprovedenom u okviru programa „Mladi su zakon 2020“. Projekti koji su osvojili pažnju članova konkursne komisije su „Mala škola demokratije“, „Dodaj svetu malo boje“, „Baci šapu“, „Ulična umetnost na dlanu“, „Zastani, pročitaj i razmisli“.

„Mala škola demokratije“

Projekat „Mala škola demokratije“ podrazumevao je jednodnevnu obuku koju su realizovali studenti Fakulteta političkih nauka i volonteri Kancelarije za mlade. Obuka je održana u prostorijama Start ap centra. Srednjoškolcima i studentima preneseno je znanje o aktuelnim temama u sferi politike (demokratija, ljudska prava, političko nasilje, politička ekonomija).

„Baci šapu“

Kako ističe Marjana Petronijević, koordinator Kancelarije za mlade (KZM) u Čačku, izuzetnu pažnju javnosti i mnoštvo pozitivnih komentara izazvao je projekat „Baci šapu“. Aktivisti KZM su postavili hranilica za pse i mačke lutalice u Čačku, u koje građani mogu da ostave hranu, čime su uputili poziv celokupnoj zajednici da se zajedno pobrinu da ove životinje ne gladuju u hladnim danima.

-Za sada su postavljene dve hranilice i one se nalaze pored Morave, na prostoru Sportskog centra „Mladost“, u blizini Parka za pse. U narednom periodu biće postavljene još dve hranilice na teritoriji našeg grada. Projekat je naišao na odlične reakcije, hranilice su stalno opskrbljene hranom, što pokazuje da su građani itekako zainteresovani za akcije ovakvog tipa – kaže Marjana Petronijević i dodaje da je neosporna činjenica da nahranjene lutalice ne napadaju prolaznike, čime je ovaj projekat još više dobio na značaju.

„Ulična umetnost na dlanu“

U novembru je realizovan i projekat „Ulična umetnost na dlanu“ koji je imao cilj da mlade upozna sa konceptom ulične umetnosti, što je, kako ističe naša sagovornica, vrlo simbolično, ako se uzme u obzir da je Čačak grad sa najviše legalnih grafita i murala na prostoru jugozapadne Evrope. Učesnici projekta su razgovarali sa Olgicom Terzić, umetnicom koja je oslikala veliki broj murala u gradu. Ona im je govorila o uličnoj umetnosti, njenom razvitku i istoriji, ali i o najznačajnijim umetnicima u ovoj oblasti i porukama koje su oni želeli da pošalju svetu. Učesnici projekta su saznali da veliki broj ovih murala ima cilj da kritikuje društvo i skrene pažnju javnosti na neke od problema sa kojima se zajednica suočava. Na kraju su se na gipsanim pločama i sami oprobali u oslikavanju murala. Naučili su kako da pravilno drže sprej, koje su tehnike najbolje, a povrh svega su se i dobro zabavili.

„Dodaj svetu malo boje“

Saradnja između aktivista KZM, Udruženja vizuelnih umetnika Čačka i učenika Umetničke škole, u okviru projekta „Dodaj svetu malo boje“ rezultirala je oslikavanjem zida koji se nalazi na prostoru Sportskog centra “Mladost”.

-Uvek ćemo se truditi da opravdamo poverenje gradjana, kao i najmlađih u našem gradu koji su na neki način bili ciljna grupa u ovom projektu. Želeli smo da svet mališana bude pun boja i radosti, da u gradu vlada pozitivna, mladalačka energija, koja pokreće nove akcije koje će ulepšati zajednicu u kojoj živimo – ističu aktivisti Kancelarije za mlade.

„Zastani, pročitaj i razmisli“

U toku je i projekat Kancelarije za mlade „Zastani, pročitaj i razmisli, koji obuhvata postavljanje drvenih info-tabli koje će imati oslikane i ispisane poruke koje promovišu toleranciju i zaštitu životne okoline. Na poledjini info-tabli biće ispisane kratke biografije poznatih Čačana. Info table su postavljene uz obalu Morave, a uskoro će biti i upotpunjene tekstovima i bojama, čim vremenske prilike to budu dozvolile.

„Poljoprivreda je spremna za inovacije“

Pored ovih projekata, Kancelarija za mlade je realizovala i „Agri“ projekat „Poljoprivreda je spremna za inovacije“ koji je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, a podržao Grad Čačak. Cilj ovog projekta je bio je osnaživanje mladih da koriste poljoprivredu kao pokretač ekonomskog razvoja zajednice. Učesnici projekta su imali priliku da saznaju više o tome na koji način mogu da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju ili kako da unaprede već postojeću. Projekat je zbog nepovoljne epidemiološke situacije morao da se održi onlajn. „Podsticaji u poljoprivrednoj proizvodnji i kako do sredstava“, „Organska proizvodnja“, „Inovacije u proizvodnji“, „Značaj udruživanja i zadrugarstva i plasman robe na tržište“ samo su neke od tema koje su obuhvaćene ovim projektom. Predavači su bili Bojan Gavrilović iz Službe za poljoprivredu u Gradskoj upravi, profesor doktor Slobodan Milenković, Filip Ilić, koordinator Start ap centra i Ilija Mirosavić koji je osmislio internet platformu sa SMS servisom putem kojih mladi poljoprivrednici mogu doći do bitnih informacija iz ove sfere.

Povodom Svetskog dana volontera, koji se obeležava 5. decembra, pripremljen je snimak koji najbolje prikazuje ono najlepše što su aktivisti Kancelarije za mlade stekli u dosadašnjem radu, a to su prijateljstvo i uspomene, što i jeste najvrednije.

-Video je zabavan i prikazuje i onu neformalnu stranu Kancelarije za mlade – druženje, zabavu i sve lepe strane volontiranja, što bi moglo animirati mlade da se masovnije priključe budućim akcijama i projektima – ističe Marjana Petronijević.
V. S.

„OSMEH NA DAR“
U Kancelariji za mlade trenutno je aktuelna akcija „Osmeh na dar“ koja se, u saradnji sa istoimenom studentskom humanitarnom organizacijom, sprovodi već četvrtu godinu za redom. Ova akcija podrazumeva prikupljanje slatkiša i drugih artikala u školama i drugim ustanovama u gradu, neophodnih za pravljenje novogodišnjih paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica. Zbog celokupne situacije i prelaska rada škola na onlajn nastavu, volonteri KZM su došli na ideju da organizuju predavanje pod nazivom „Dostojevski i savremeno doba“ u Domu kulture, a ulaznica je podrazumevala da se u kutiju koja se nalazila na ulazu ostave slatkiš ili neka grickalica. Predavanje je održao prof. dr Vladimir Dimitrijević. Te večeri su prikupljene značajne količine slatkiša, ali i novca od koga će biti kupljeni dodatni artikli za paketiće.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.