Grad

MINISTARKA MAJA GOJKOVIĆ I AMBASADOR MJANMARA SA PROJEKTOM „ZELENA SRBIJA“ DANAS U ČAČKU

Čačak je danas bio jedan od deset gradova Srbije u kojima će tokom decembra biti posađena stabala katalpe u sklopu projekta „Zelena Srbija“, koji realizuje Kompanija Color Media Communications, a pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. Projekat sadnje stabala biće realizovan u saradnji sa deset stranih ambasada. Tim povodom danas su u Čačku na poziv gradonačelnika boravili i sadnice katalpe u dvorištu Narodnog muzeja posadili potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ujedno i predsednica Odbora Direktorata i NJ. E. Turejn Tan Zin, ambasador Unije Mjanmar u pratnji gradonačelnka Čačka Miluna Todorovića.    

Cilj projekta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije je podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija Srbije o značaju pošumljavanja i razmena iskustava sa zemljama koje imaju svoja diplomatska predstavništva u našoj zemlji. Dolasku u Čačak prethodile su posete Apatinu i Somboru.  

MINISTARKA KULTURE I INFORMISANJA MAJA GOJKOVIĆ – SIMBOLIČNO SAĐENJE DRVETA

-Ovaj simboličan čin sađenja drveta na prostoru starog Čačka između ustanova kulture i istorijskih spomenika je opomena čitavom društvu i planeti zemlji da se nalazimo u dobu velikih klimatskih promena. Pozivamo sve kompanije da se ponašaju društveno odgovorno i da sađenjem samo jednog drveta mogu mnogo da učine za svoju okolinu, a takođe i da dele probleme sredine u kojoj rade i žive. Odavde ćemo poslati apel svima u Srbiji da razmišljaju o tome da postanu deo projekta „Zelena Srbija“ i kada modernizujemo gradove i državu obavezno razmišljamo kako ćemo da lečimo prirodu. A to ćemo učiniti na taj način što ćemo saditi nove biljke i drveće – rekla je ministarka Gojković i podsetila da je čitava ova situacija asocira na film „Sibirski berberin“ u kome se sukobljavaju modernizacija jedne zemlje i uništavanje životne sredine. 

AMBASADOR MJANMARA O ISKUSTVIMA NJEGOVE ZEMLJE U POŠUMLJAVANJU

Ambasador Unije Mjanmar Turejn Tan Zin, rekao je da je u Srbiju došao pre godinu dana i da je zemlja prelepa i zahvalio na pozivu organizatorima što su i njegovu zemlju pozvali kao učesnika u ovoj ceremoniji. Ambasador Turejn Tan Zin je podsetio da je svest o očuvanju životne sredine probuđena kod čovečanstva poslednjih godina, jer je negativan uticaj svakodnevno vidljiv, a klimatske promene, zagađenje vode, vazduha i zemljišta su naveći primeri. 

-Kako svi delimo istu planetu, zaštita životne sredine je obaveza svih nas. Nijedna nacija to ne može postići samo, zato je potrbna saradnja svih narda širom sveta. Veoma se divim projektu „Zelena Srbija“.. Verujem da je pošumljavanje jedno od najboljih rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Kada prođe ova pandemija nadam se da će naša saradnja moći da bude i proširena – rekao je ambasador Turejn Tan Zin i poželeo zdravlje svim učesnicima ovog projekta i prisutnima.

Tom prilikom ambasador Turejn Tan Zin je podsetio na krčenje šuma u Mjanmaru, čija je Vlada izradila nacionalnu politiku za zaštitu životne sredine koja trpi posledice klimatskih promena. Godine 1948. sedamdeset odsto Mjanmara je bilo prekriveno šumom, a u ovom trenutku taj procenat je 48 odsto, naveo je ambasador i istakao da je u njegovoj zemlji zaustavljena masovna proizvodnja od drveta, a svake godine u julu sa kišnom sezonom se organizuje ceremonija proslavljanja sadnje sa ciljem očuvanja životne sredine i šuma.

GRADONAČELNIK TORDOROVIĆ: ZASADILI SMO 4.000 STABALA PROTEKLE ČETIRI GODINE

Gradonačelnik Milun Todorović zahvalio je organizatorima projekta što su i Čačak prepoznali kao jedan od gradova Srbije koji može doprineti razvijanju svesti o očuvanju životne sredine, i naveo da je u našem gradu u proteklih četiri godine zasađeno 4.000 novih stabala u okviru akcije „Naša briga, naša šuma“, dok su stabla koja kao i sve živo imaju svoje biološko vreme uklonjena. 

-Naše šume su odnosile i elementarne nepogode, požari, ali pošumljavanjima koje organizuju naši đaci i mladi, kao i ovakvim akcijama kakva je „Zelena Srbija“, nadamo se da ćemo imati mnogo više zelenila, cveća, čistih reka i sve ono što jednu sredinu, jedan grad čini zadovoljim – istakao je gradonačenik Todorović.

Nakon simbolične sadnje stabala, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ambasador Unije Mjanmar Turej Tan Zin, sa gradonačelnikom Čačka i njegovim saradnicima, uz prigodne poklone koje im je uručila direktorka ustanove domaćina Delfina Rajić, posetili su stalnu postavku Narodnog muzeja u Konaku Jovana Obrenovića, Spomen sobu Nadežde Petrović u Umetničkoj galeriji koja nosi njeno ime, gde im je uz pozdrav direktora Branka Ćalovića prikazan kraći dokumentarni film o upravo završenom jubilarnom 30. Memorijalu Nedežde Petrović i Gradsku bblioteku „Vladislav Petkovć Dis“ u kojoj je direktor Bogdan Trifunović govorio o radu ove ustanove.

Z.L.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.