Selo

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА СЕТВУ KУKУРУЗА

ОПТИМАЛНИ РОK ОД 15. АПРИЛА ДО 1. МАЈА

На подручју рада Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак (Град Чачак, општине Горњи Милановац, Лучани и део Ариља) кукуруз ће овог пролећа заузети око 12 хиљада хектара. Иако се првобитно калкулисало са површином од десетак до 11 хиљада хектара због високих инпута у пољопривредној производњи, најновије процене су базиране на очекивањима да ће „жуто злато“ и у овој сезони имати добру цену. Од 70 до 80 одсто планираних површина биће засејано кукурузом за брање у клипу, док ће остатак бити намењен силажи. Оптимално време за сетву кукуруза зависи, пре свега, од временских услова у наредним данима.

Kако наводи Милан Дамљановић, саветодавац за ратарство из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Чачак, тренутна калкулација показује да ће производња кукуруза на површини од једног хектара коштати од 900 до 1.000 евра, што је готово дупло скупље у поређењу са претходном годином.

-Пољопривредници ће, највероватније, засејати кукурузом све парцеле које су планирали, али ће, због поскупљења пољопривредног репроматеријала, многи од њих редуковати количине вештачког ђубрива које ће унети у земљиште. Са друге стране, савет струке је да не штеде на вештачким ђубривима, јер су порасле и цене житарица. Досадашња пракса је потврдила да сваки килограм ђубрива који се дода преко неких просечних количина значајно повећава принос кукуруза. То се увек исплати, а показало се посебно делотворним у оним лошијим годинама. Без обзира на светску економску кризу која је уздрмала читав свет, ову сетву треба добро искористити, јер је наша земља тренутно у повољнијем економском и политичком положају, што ће нам омогућити да продамо наше тржишне вишкове и пшенице и кукуруза по доброј цени – наводи Дамљановић.

Пољопривредници чачанског краја обично журе са сетвом кукуруза, тако да многи од њих овај значајан посао обављају већ у првим данима априла, када се сетвени слој земљишта још увек није довољно загрејао. То се негативно одражава на ницање кукуруза, па је препорука струке да сетва може да почне тек када се земљиште угреје на 10 степени Целзијуса.

Оптимални рок за сетву кукуруза у чачанском крају стартује од 15. до 20. априла, наравно, уколико то временски услови дозволе. На парцелама које имају добру експозицију и благи нагиб и у равничарском делу, на њивама у долини Западне Мораве, сетва креће и раније, док у брдско-планинским пределима може да се обави и у последњој декади априла, па чак и почетком маја, све у зависности од надморске висине земљишта, наглашава Дамљановић.

Препорука је да се у нижим пределима сеју хибриди четврте и пете групе зрења, а у брдско-планинском подручју чак и треће, док се шеста и седма група зрења примењује искључиво за силажу и на парцелама које имају обезбеђено наводњавање.

-За брање кукуруза у клипу обавезно треба бирати четврту и пету групу зрења, јер такви хибриди стижу 15 до 20 дана пре шесте и седме, чиме се избегава период велике суше. Хибриди кукуруза четврте и пете групе зрења којих, иначе, има довољно на нашем тржишту, често су приноснији од оних са дужом вегетацијом, пре свега због услова сувог ратарења, јер је познато да се код нас залива тек око три одсто парцела под кукурузом. Управо због тога треба ићи на оно што је сигурно – на хибриде који су се показали стабилним – каже наш саговорник.

Дамљановић истиче да произвођачи никада не треба да сеју један хибрид кукуруза, већ најмање два или три различита, како би се направила разлика између њих од три до пет дана по групама зрења, јер је кукуруз веома осетљив на микролокације. Семенског материјала има довољно на нашем тржишту, а његове цене су остале на прошлогодишњем нивоу или су само незнатно подигнуте. Пољопривредници купују и домаће и стране хибриде кукуруза који су се добро показали у нашим условима, а тренутно за њих највећи проблем представља изузетно висока цена минералних ђубрива, као и поскупљење горива.

-Најбоље је да пољопривредници сами одаберу одговарајуће хибриде кукуруза за своје парцеле због нагиба терна и врсте земљишта. Најчешће, они већ имају своје узданице – хибриде које су користили и претходних година, а који су се одлично показали на нашим теренима. Поред тога, свакако би било добро да увек уведу и по један нови хибрид, јер једино на тај начин могу да дођу до одговарајућег сортимента који ће дати најбоље приносе на њиховим парцелама – саветује Дамљановић.

Хибриди кукуруза попут ЗП 434, који су доста тражени на нашем тржишту, а на које се пољопривредници често жале да имају слабо ницање, не би требало да се сеју све док се земљиште не загреје на 12 степени Целзијуса, јер имају такву генетску предиспозицију. Kада се задовољи тај услов, кукуруз ниче врло брзо и сустиже остале хибриде. У противном, семе пропада.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.