Društvo

ЗА ХИТНУ САНАЦИЈУ МОСТА НА ПУТУ МРЧАЈЕВЦИ – МРШИНЦИ 500 МИЛИОНА ДИНАРА

Влада Србије је усвојила Закључак којим је из републичког буџета обезбеђено 500 милиона динара за хитну санацију моста између Мрчајеваца и Мршинаца. Решењем Градске управе за урбанизам од 17. новембра због небезбедности је потпуно обустављен саобраћај преко овог моста, јединог од Чачка до Краљева.

Градоначелник Милун Тодоровић рекао је да је Град Чачак упутио захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за помоћ за санацију моста и да је Влада Србије по том захтеву одобрила 500 милиона динара.

– Очекујем да до краја седмице добијемо овај новац, а затим ћемо расписати јавну набавку по хитном поступку. Видећемо колико ће то новца бити на крају, али надам се да ће га и остати. Идеја нам је да вишак новца, у договору са министром и његовим сарадницима, уложимо у висећи мост у Овчар Бањи, који је пре неколико месеци пао, када су, нажалост, две госпође настрадале. Добра вест је да смо 19. децембра од Владе РС на рачун Града Чачка добили 80 милиона динара, намењених за почетак градње видиковца на Каблару. То је прва транша – навео је градоначелник и додао да је пре неколико недеља потписао анекс уговора, како би се продужио рок за извођење радова, док се не добију све неопходне дозволе. Након тога биће расписан јавни тендер, најавио је Тодоровић.

Иначе Стари мост, како су га мештани звали, између Мрчајеваца и Мршинаца изграђен је крајем 1987. године, за око три месеца. Значајни део средстава уложили су тада мештани 22 моравска села, којима је свакодневни живот зависио од тог прелаза, дугог непуних 100 метара, који су једина спона чачанске и краљевачке обале Западне Мораве, записано је у „Чачанском гласу“.

Преко моста је забрањен саобраћај од новембра ове године „због пада једног стуба и вертикалне пукотине на следећем стубу“, саопштено је из ЈП Градац“, управљача пута Мрчајевци – Мршинци. Да би дошли до својих имања на другој обали реке, мештани су морали ићи обилазним путем и по неколико десетина километара.

В. Т.

Фото: Са свечаности поводом отварања новог моста, архива „Чачанског гласа“ из децембра 1987.

Занимљиво је да је на истом месту до пре пола века постојала дрвена ћуприја. Изграђена је на иницијативу мештана десетак моравских села, одмах после Другог светског рата. И она је дуго одолевала времену. Дрвена конструкција је крајем 70-их година прошлог века попустила и велики део моста је завршио у реци. Рађена је санација, али је то било краткотрајно решење. Када је 12. децембра 1987. пуштен у саобраћај новоизграђени мост, свечаности је присутвовало око две хиљаде мештана села са обе стране реке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.