Društvo

ZA PRIRODNJAČKI CENTAR U OVČAR BANJI 22 MILIONA DINARA

SPOJ OBRAZOVANJA I TURIZMA

Prošle sedmice, gradonačelnik Milun Todorović i direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Jakovljević potpisali su ugovor o prenosu sredstava, koja je naš grad dobio na konkursu za subvencije Ministarstva za zaštitu životne sredine. Ovim sredstvima, u iznosu od 22.160.000 dinara, biće finansirana izgradnja Prirodnjačkog centra, odnosno, rekonstrukcija osnovne škole u Ovčar Banji, kao deo dogovorenih radova sa Vladom Republike Srbije.  

– Odlučili smo da osnovnu školu, koja je zatvorena pre osam godina, rekonstruišemo i napravimo Prirodnjački centar koji će biti obrazovnog, edukativnog karaktera. U sklopu Prirodnjačkog centra će biti Muzej koji će imati više od 35 eksponata prepariranih životinja, ptica i riba, koje su karakteristične za ovo zaštićeno područje. Ideja je da edukujemo učenike osnovnih škola sa teritorije Grada Čačka, a uglavnom sve škole imaju sekcije koje se bave zaštitom životne sredine. Naravno, po modelu ostalih zaštićenih područja, velikih nacionalnih parkova Tare, Đerdapa, Fruške Gore, dovodićemo decu iz drugih gradova, koja će puno naučiti o našem predelu izuzetnih odlika, kulturnim, istorijskim i verskim vrednostima, ekologiji, zaštiti životne sredine. Prema našim istraživanjima, skoro 11 odsto ljudi samo zbog ekologije dolazi u Ovčarsko-kablarsku klisuru, a ovaj vid turističkog sadržaja je nedostajao. Adaptacija osnovne škole, odnosno, izgradnja Prirodnjačkog centra, po raspisivanju javne nabavke i potpisivanja ugovora, trebalo bi da počne za mesec i po – najavljuje Vojin Jakovljević, direktor Turističke organizacije Čačak.

Projekat finansira Vlada Republike Srbije, preko resornog Ministarstva za zaštitu životne sredine, u vrednosti od 22.160.000 dinara. Kako su naveli premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema razvoja srpskog turizma bez razvoja novih destinacija, a Ovčar Banja je u akcionom strateškom planu razvoja turizma do 2025. godine, podseća Jakovljević i dodaje:

– Turistička organizacija Čačka ima veliku podršku Grada, na čelu sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem. Veoma je važno što se neko posle dugo vremena ozbiljno posvetio ovoj privrednoj grani, koja donosi velika sredstva. Turizam je postao veoma važna strateška grana Grada Čačka. Svedoci smo da je u ovoj oblasti dosta urađeno u prethodne tri godine, da se puno ulaže u turizam i turističke lokalitete. Ovčar Banja je dugo bila zanemarena, decenijama se pričalo o revitalizaciji i posle skoro pola veka se ponovo ulaže u ovo područje. Prošle godine smo uz pomoć Vlade započeli sređivanje, dosta smo uradili u ranijem periodu, počev od rekonstrukcije dela parkovnog prostora, izgradnje Info centra, postavke privezišta za čamce…

I pored pandemije, Ovčarsko-kablarska klisura je prošle godine bila veoma posećena, a prema rečima direktora TOČ-a, posebno atraktivna za turiste bila je vožnja katamaranima, koji su po broju polazaka i ostvarenoj dobiti oborili sve dosadašnje rekorde. Takođe, bilo je mnogo posetilaca u Ovčar Banji, na planinarskim stazama na Kablaru, a na vidikovcu i po nekoliko hiljada turista dnevno, posebno vikendom.  

– Naš turistički proizvod panoramsko razgledanje Ovčarsko-kablarske klisure sa vode katamaranima bio je najatraktivniji. Iako smo promenili raspored vožnje prema uslovima na početku vanrednog stanja, uz poštovanja svih propisanih mera (održavanje distance, broj putnika), prevezli smo 1.000 putnika više, nego 2019. i ostvarali najbolji finansijski prihod kada je reč o prevozu putnika na vodi. Trenutno imamo tri katamarana, a planiramo da nabavimo i četvrti. Kada se budu povećali smeštajni kapaciteti i uredila Ovčar Banja, uz jezero Međuvršje i planine Ovčar i Kablar, ovo područje će biti jedinstveno – kaže naš sagovornik.

Direktor u razgovoru za naš list podseća da će zbog izgradnje auto-puta od Preljine do Požege biti izmešten saobraćaj iz Ovčarsko-kablarske klisure, pa se očekuje smanjenje tranzita. Izgradnja auto-puta trebalo bi da bude završena do početka 2022. godine, a uporedo sa saobraćajnom, uslediće i obnova turističke infrastrukture u klisuri. Prema njegovim rečima, pored Prirodnjačkog muzeja, kratkoročna i dugoročna ulaganja sadržaće i uređenje glavnog trga u Ovčar Banji, izgradnju amfiteatra koji će služiti za organizaciju kulturnih programa, duhovnih i književnih večeri, filmskog festivala, obnovu dva pristaništa, izgradnju parkinga… 

– Pored rekonstrukcije pristupne saobraćajnice na vrhu Kablara, trebalo bi da započne i izgradnja parkinga na ovoj lokaciji. Vidikovac na Kablaru je među pet najlepših u Srbiji i jedan od najposećenijih – podseća Jakovljević.

N. R.

Foto: Arhiva V. J. i FB stranica gradonačelnika

JOŠ 35 MILIONA DINARA ZA UREĐENJE OVČAR BANjE

U utorak, 30. marta, gradonačelnik Milun Todorović sa direktorom Turističke organizacije Čačka Vojinom Jakovljevićem potpisao je ugovor u vrednosti od 35.000.000 dinara, kojim je Grad Čačak preneo sredstva namenjena za finansiranje nekoliko važnih projekata u Ovčar Banji.  

– Planirana sredstva biće uložena u stavaranje uslova za razvoj ovog banjskog mesta, a novi sadržaji u Ovčar Banji, doprineće njenom razvoju i stvaranju uslova za povećanje turističkog prometa. Uređenje parking prostora, izgradnja amfiteatra, parterno uređenje pristaništa, trgova i parkova su projektne ativnosti koje će biti finansirane u ovoj godini. Takođe, jezero Međuvršje dobiće novo pristanište i ta investicija će unaprediti kvalitet usluge predela izuzetnih odlika “Ovčarsko-kablarska klisura” – objavio je na svom Fejsbuk nalogu gradonačelnik Todorović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.